Hertogin Marie-Marguerite, de Venezolaanse koningin van Frankrijk

Als Frankrijk nog een koningin zou hebben, dan zou het deze dame zijn.

Je hoort er zelden iets over, maar er lopen dus echt nog een koning en koningin van Frankrijk rond. Dat vindt de familie zelf dan, tenminste. Maak kennis met Marie-Marguerite, hertogin van Anjou én La Reine de France.

María Margarita

Wie is de vrouw aan de zijde van Louis XX de Bourbon, de directe afstammeling van de Franse koningen? Hoewel ze nu bekend staat als duchesse Marie-Marguerite, heet ze eigenlijk María Margarita Vargas Santaella. De 37-jarige soort-van-royal is de dochter van een schatrijke Venezolaanse advocaat en bankier. Ze groeide op in Venezuela en de Verenigde Staten, maar raakte dankzij haar zwager bekend met de oude Europese adel. Zo ontmoette ze ook hertog Louis de Bourbon, één van de mensen die recht meent te hebben op de Franse troon, en tot dan toe een vrijgezelle, losbandige jet-setter. Het koppel trouwde in 2004 en sindsdien mag de Venezolaanse schone zich duchesse d'Anjou noemen.

Koningin van Frankrijk

We willen je flashbacks naar je geschiedenislessen besparen, dus we houden het kort. Tijdens de Franse revolutie werd een einde gemaakt aan de monarchie (je weet wel, de beruchte onthoofding van Marie-Antoinette en Lodewijk XVI), maar in de decennia daarna werd er twee keer toch weer een poging gedaan om het huis Bourbon in ere te herstellen. Sinds 1848 zit er echter niemand meer op de koninklijke troon, maar nakomelingen die menen dé wettelijke troonopvolger te zijn, hebben we vandaag de dag nog genoeg.

Louis de Bourbon, hertog van Anjou, is een van de mensen die beschouwd kan worden als het hoofd van het Franse koninklijk huis. Een rol die hij en zijn vrouw Marie-Marguerite heel serieus nemen. “In Frankrijk is er geen monarchie”, verklaarde Marie-Marguerite in een interview uit 2010. “Mijn man en ik, wij vertegenwoordigen een instelling. Als er op een dag weer een troon staat in Frankrijk, dan zou ik graag mijn verplichtingen als koningin vervullen”, liet de hertogin weten. “Maar ik denk niet dat zoiets zal gebeuren.” Ook 'koning' Louis blijft met beide benen op de grond staan: “Ik heb geen eigen fortuin en ik heb geen kasteel. Als ik Parijs bezoek, logeer ik bij mijn moeder.”

Kinderen

De volgende 'troonopvolger' staat ook al klaar: naamgenoot Louis (11 jaar), de oudste zoon van Marie-Marguerite en Louis XX. Hij is nét iets ouder dan zijn tweelingbroertje Alphonse, die dus naast de titel grijpt. Ook hebben de Franse 'royals' een dochter, Madame Royale Eugénie (14 jaar), en nog een zoontje, Henri (2 jaar).

Bron: Vanity Fair FR | Beeld: Wikimedia Commons, licentie CC BY-SA 4.0 [cropped]

Laatste nieuws