Dit is naar verluidt de beste vriendin van Queen Elizabeth

De hartsvriendin van Hare Majesteit word je niet zomaar.

Lees ook

Queen Elizabeth kan haar wel en wee altijd delen met haar hofdames, maar het is haar nichtje met wie ze de grootste vertrouwensband schijnt te hebben.

Prinses Alexandra

De boezemvriendin van Queen Elizabeth is zelf ook van koninklijken bloede. Prinses Alexandra is het nichtje van de koningin en juist door deze naaste familieband zou de relatie tussen de twee zo goed zijn.

Alexandra Helen Elizabeth Olga Christabel Windsor is de dochter van prins George, de jongere broer van Elizabeths vader. Als kleindochter van een koning en nichtje van de Queen staat haar hele leven in het teken van royal duties – al moet ze het doen met een schamele 56e plaats in de lijn der troonopvolging. Ze is een paar jaartjes jonger dan Elizabeth, maar had altijd al een hechte band met haar. Bovendien is prinses Alexandra niet alleen het nichtje van Queen Elizabeth, maar via moederskant ook het nichtje van prins Philip (het royal wereldje is klein!). Een logische keuze dus dat zij bruidsmeisje mocht zijn bij de koninklijke bruiloft van Elizabeth en Philip.

Prinses Alexandra in 1961. Beeld: Harry Pot via Wikimedia Commons onder de licentie CC BY_SA 3.0 NL.

Twee erwten, een peul

Two peas from the same pod, oftewel, twee erwten uit dezelfde peul, zo worden prinses Alexandra en Queen Elizabeth ook wel genoemd. Al sinds de jaren vijftig heeft Alexandra een volle royal agenda en lange tijd was ze zelfs een van de meest actieve werkende royals. Ze vertegenwoordigde Queen Elizabeth tientallen keren in binnen- en buitenland. Hoewel ze inmiddels een stuk minder bekend is dan haar beroemde nicht, weet ze dus als geen ander hoe het is om in de schoenen van de koningin te staan.

In 1963 wist prinses Alexandra een leuke adellijke partij aan de haak te slaan, Sir Angus Ogilvy. Hun kinderen, James en Marina, kregen geen koninklijke titels en daardoor een meer afgeschermd leven. Al zorgde Marina in haar twintiger jaren voor een groot schandaal door ongetrouwd zwanger te raken van haar vriendje, te poseren voor een schunnig fetisj-blaadje en uiteindelijk zwart te dragen naar haar afgedwongen huwelijk. Gelukkig was Alexandra's bestie inmiddels wel wat schandalen gewend en járen later werd Zenouska, de dochter van 'zwart schaap' Marina, toch gewoon verwelkomd tijdens Trooping the Colour.

Beste vriendinnen of niet, ook prinses Alexandra maakt gewoon een kniksje voor de Queen. Beeld: Brunopress

Ooit was prinses Alexandra een van de bekendste royals, nu is haar plek ingenomen door de volgende generaties. Maar nog altijd is ze een grote steun voor de Queen, een trouwe vriendin van vroeger die de oude garde nog gekend heeft – extra bijzonder op de hoge leeftijd van de Queen.

Queen Elizabeth en prinses Alexandra. Beeld: Brunopress.

Bron: The List, Town and Country | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws

Zie ook