‘Prins Charles en prins Edward steggelen over nalatenschap Philip’

Naar wie gaat de titel 'hertog van Edinburgh'?

De rouwperiode voor prins Philip is voorbij, maar het gekibbel over zijn erfenis is pas net begonnen.

Hertog van Edinburgh

Duke of Edinburgh, die titel is onlosmakelijk verbonden met prins Philip, de onlangs overleden echtgenoot van Queen Elizabeth. Nu is prins Charles officieel de nieuwe hertog van Edinburgh, maar die titel was eigenlijk beloofd aan zijn jongste broer, prins Edward. Gaat het verdelen van Philips nalatenschap nu al mis?

Bedoeld voor prins Edward

Prins Philip zou al ruimschoots voor zijn overlijden met prins Edward hebben overlegd over het hertogdom. “Mijn vader wilde graag dat de titel zou voortleven. Het was een lief idee, een lieve gedachte”, zei prins Edward daarover kort na het overlijden van de hertog.

Het plan om de jongste zoon van Queen Elizabeth en prins Philip de nieuwe Duke of Edinburgh te maken gaat al meer dan twintig jaar terug. Toen hij in 1999 trouwde, kreeg prins Edward van zijn moeder de titel Earl of Wessex, twee stapjes lager dan zijn broers, die beiden Dukes zijn. Wel werd er destijds in een statement van Buckingham Palace al beloofd dat de hertog van Edinburgh-titel later zou volgen. “De Queen, de hertog van Edinburgh en de prins van Wales hebben besloten dat prins Edward te zijner tijd het hertogdom van Edinburgh zal krijgen, wanneer de titel terugkeert naar de Kroon.”

Beslissing van prins Charles

Maar een titel aan iemand overdragen is zo eenvoudig nog niet. Als oudste zoon van Philip heeft prins Charles de titel automatisch geërfd. En nu, een paar maanden na het overlijden van de vorige hertog van Edinburgh, heeft Charles 'm nog steeds. Insiders beweren in The Times dat prins Charles het hertogdom namelijk toch liever niet ziet gaan – of dat hij het in ieder geval niet aan prins Edward wil geven. En dat terwijl hij zelf twee andere hertogdommen, die van Cornwall en die van Rothesay, heeft. Voor de tabloids een goede aanleiding om te beweren dat de Windsors het weer met elkaar aan de stok hebben. Oh dear...

In werkelijkheid kan het ook liggen aan dat ene zinnetje uit het statement, dat 'de titel terugkeert naar de Kroon'. Dat zou kunnen betekenen dat Charles pas over de titel kan beslissen wanneer hij op de troon zit. Ook prins Edward is ervan op de hoogte dat het nog even kan duren – áls het al gaat gebeuren. “Natuurlijk hangt het ervan af of de prins van Wales de titel doorgeeft, dus we wachten het af. Het zal een behoorlijke uitdaging worden om die titel op me te nemen.”

Bron: Tatler | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws