‘De geheime bruiloft van prinses Beatrice was een slimme zet’

Een jaar na de grote dag blijkt dat de intieme trouwceremonie het imago van Beatrice flink heeft opgepoetst.

Lees ook

Prinses Beatrice viert deze week dat ze één jaar getrouwd is. Naast heel veel gezinsgeluk heeft haar huwelijk met Edoardo de prinses ook een betere reputatie opgeleverd.

Geheime bruiloft

Door de omstandigheden kon het geen groot spektakel worden, de royal wedding van prinses Beatrice en Edoardo Mapelli Mozzi. De gastenlijst was beperkt, de prinses droeg een oude jurk van oma en de pers kreeg niet meer te zien dan een handjevol vrijgegeven foto's achteraf. Om meerdere redenen was de bescheiden bruiloft een slimme zet van Beatrice, zo vertelt royaltykenner Victoria Arbiter. Een jaar na de kleine Grote Dag blikt ze terug op het pad dat de oudste dochter van prins Andrew en Fergie heeft bewandeld.

Bakken kritiek

“Ze werd geboren in een wereld met enorme voorrechten en weelde, maar prinses Beatrice heeft niet altijd een gemakkelijk leventje gehad”, aldus Arbiter.

Bea is naar verluidt een van de gevoeligste kleinkinderen van de Queen, en al van jongs af aan heeft de (roddel)pers het op haar gemunt. Haar gewicht, haar kledingkeuze, haar hoedjes en haar veronderstelde verwaandheid zijn jarenlang het mikpunt geweest. Beatrice geeft zelf toe dat ze 'niet veel zelfvertrouwen' heeft, en ook haar schooltijd deed daar een schepje bovenop doordat haar dyslexie haar een achterstand opleverde “Mijn beste vrienden waren altijd al zo veel verder dan ik”, herinnert de prinses zich.

Stevig in haar schoenen

Inmiddels staat Bea steviger in haar schoenen. Haar dyslexie noemt ze nu een 'superkracht' en ze zet zich in om kinderen met deze diagnose te helpen. Met de kritiek op haar hoedjes rekende ze af door het beroemde exemplaar dat ze op de bruiloft van William en Kate droeg voor tienduizenden euro's te veilen (voor het goede doel, welteverstaan). En sinds ze zich heeft ontpopt tot één van de meest sportieve royals, oogst ze juist veel lof met haar uiterlijk en lichamelijke prestaties.

Ook met haar geheime bruiloft vorig jaar wist de prinses van York de immer kritische pers te slim af te zijn. “Veel mensen dachten dat Beatrice en Edo de bruiloft zouden uitstellen [tot na de pandemie, red.] om er een groot feest van te kunnen maken”, herinnert Arbiter zich. Maar het bleef bij een intieme ceremonie met weinig poespas, in een oude (doch prachtige) jurk, waardoor velen hun mening over de vroegere 'verwende party princess' moesten bijstellen.

Prins Andrew en prins Philip

Ook mooi meegenomen: op deze manier liet prinses Beatrice haar bruiloft niet overschaduwen door het schandaal van haar vader, prins Andrew. De veelbesproken prins kon weggehouden worden uit de vrijgegeven foto's en hoefde geen smet te worden op de speciale dag van zijn oudste dochter.

Vanwege de hoge leeftijd van prins Philip was het bovendien verstandig om de bruiloft gewoon door te laten gaan, coronacrisis of niet. “De intieme dienst was echt een slimme keuze. Als laatste volwassen, ongetrouwde kleinkind van de Queen en prins Philip had Beatrice het ontzettend droevig gevonden als haar grootvader overleden zou zijn voordat hij haar het jawoord had kunnen zien geven”, meent Arbiter.

Anno 2021 staat de populariteit van Beatrice er goed voor. “Met haar talent om het beste te maken van iedere tegenslag, heeft prinses Beatrice wel laten zien dat ze niet klein te krijgen is. Ze is een carrièrevrouw, een baas, een ondernemer, een jonge vrouw, een stiefmoeder, een aanstaande moeder en een royal die goed in balans is.” Een sprookjesbruiloft én een goede PR-stunt in één.

Bron: Honey | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws

Zie ook