Kensington Palace: hoe wonen de Cambridge’jes?

'Kensington Palace, Apartment 1A' is het adres van prins William en hertogin Kate. Wat gaat daarachter schuil?

Kensington Palace is één van de onderkomens van prins William, hertogin Kate en hun drie kinderen. Hoewel hun optrekje de bescheiden naam 'Apartment 1A' draagt, gaat er aardig wat schuil achter de paleisdeuren.

Apartment 1A

Kensington Palace, in hartje Londen, bestaat uit meerdere 'appartementen'. Een bescheiden benaming voor de riante woningen die in het complex te vinden zijn. Al jarenlang wonen er bekende royals in het paleis, zoals prinses Margaret met haar gezin en later prins Charles en prinses Diana. Inmiddels hebben de hertog en hertogin van Cambridge er hun thuis, maar ze zijn lang niet de enige. Ze delen het paleis met talloze buren én met museumbezoekers – een deel van het bouwwerk is namelijk gewoon geopend voor het publiek, net als een groot stuk van de tuinen.

Alsnog blijft er genoeg ruimte voor William, Kate, George, Charlotte en Louis over. 'Apartment 1A' bestaat uit vier verdiepingen, inclusief lift, privésportschool (we hadden niet anders verwacht, met dat figuur van Kate), negen kamers voor personeelsleden en zelfs een bagageruimte.

Kensington Palace. Beeld: Unsplash, Pranav Thombare.

Twintig kamers

In totaal heeft de woning van William en Kate zo'n twintig kamers, weet royalexpert Christopher Warwick. “Alle koninklijke residenties in Kensington Palace heten appartementen, waardoor mensen al snel denken dat het om flatjes gaat. Dat zijn het niet. Kensington Palace is gebouwd rondom drie binnenplaatsen. Je moet het zien als een rijtjeswoning.” De ultra-chique variant dan. We vingen een glimp op van het interieur toen de Obama's, alweer vijf jaar geleden, een bezoek brachten aan de woning van de hertog en hertogin van Cambridge. Het interieur is gezellig vol (al die lampen!) en behoorlijk klassiek.

Beeld: BrunoPress

En door de vele videocalls afgelopen jaar kregen we af en toe ook een stukje van Apartment 1A te zien, waardoor we weten dat William en Catherine hun werkplek hebben opgeleukt met planten en fotolijstjes.

Bekende buren

De Cambridge'jes zijn omringd door verre familieleden en andere huurders. In Apartement 10 wonen bijvoorbeeld minder bekende royals: de prins en prinses van Kent, een neefje van de Queen en zijn vrouw.

Ook de hertog, een andere neef van Queen Elizabeth, en hertogin van Kent wonen op het terrein van Kensington Palace, net als prinses Eugenie met man Jack Brooksbank en zoontje August. Het jonge gezin zou echter op het punt staan om te vertrekken naar Windsor.

Naast de royals wordt Kensington Palace ook bewoond door hovelingen, personeel, militairen en een handjevol 'gewone' huurders, die waarschijnlijk de hoofdprijs betalen voor dit prestigieuze adres. In totaal zijn er vijftig mensen die in het paleizencomplex wonen. Hoe goed beveiligd en rustig gelegen het stulpje van William en Kate ook mag zijn, burenoverlast is dus niet uitgesloten.

Bron: Marie Claire UK | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws