Koninklijke kampioenen: deze royals deden mee aan de Olympische Spelen

Van koninklijke titel naar Olympische titel.

De Olympische Spelen zijn weer losgebarsten in het prachtige Tokio. De komende weken genieten we volop van alle topsporters die daar hun kunsten laten zien. Maar wist je dat deze royals óók Olympiërs zijn?

1960 – Constantijn wint goud

Koning Constantijn van Griekenland won in Rome als kroonprins in 1960 zeilgoud in de Dragonklasse. Zus Sofia, de latere koningin van Spanje was dat jaar reserve voor het Griekse zeilteam.

Credit: Brunopress

1964 – Harald grijpt naast de prijzen

Ook in Noorwegen zit de liefde voor varen er goed in. Koning Harald V vertegenwoordigde Noorwegen in 1964, 1968 en 1972 op de Olympische Spelen in 'yachting events'. Hij viel nooit in de prijzen, maar droeg in 1964 bij de openingsparade wél de vlag.

Credit: Brunopress

1972 – Juan Carlos op de vijftiende plaats

In 1972 deed toen nog kroonprins Juan Carlos van Spanje mee aan het zeilen en werd 15de. “Het gaat om de sport, niet om het winnen,” loog hij na afloop weinig overtuigend en rookte zijn teleurstelling ferm weg.

Credit: Brunopress

1976 – Prinses Anne valt niet in de prijzen, maar wel van haar paard

Prinses Anne, de dochter van de Queen, heeft als ruiter veel prijzen gewonnen, maar geen Olympische medaille. In 1976 vertrok ze met Goodwill, een paard van haar moeder, naar Montreal, maar wist zich niet naar het podium te springen. Halverwege het parcours kwam ze namelijk ten val en liep zelfs een hersenschudding op. Achteraf zou ze vertellen dat ze zich van de rest van haar sprongen niet meer kon herinneren. Over haar verlies was ze bovendien bijzonder ruiterlijk: “Anderen waren beter,” zei ze sportief. De prinses is nog altijd lid van het Internationaal Olympisch Comité en is regelmatig te spotten in het publiek bij grote paardensportevenementen, zoals hieronder bij Royal Ascot (met naast haar jeugdliefde Andrew Parker Bowles).

Beeld: BrunoPress

1988 – Spaanse broer en zus Felipe en Cristina

In 1988 zeilden zowel kroonprins Felipe als zijn zus Cristina van Spanje in Seoul voor hun thuisland. Cristina droeg toen de vlag en trouwde later zelfs een Olympiër: handballer Iñaki Urdangarin deed mee in 1992, 1996 en 2000 (die laatste als royal, omdat hij toen al met haar getrouwd was). Hij won twee keer brons. In 1992 keert Felipe solo terug naar de Spelen: hij weet dan een zesde plek te bemachtigen binnen de Soling en is daarmee de succesvolste Spaanse royal op de Spelen.

Credit: Brunopress

1988 – Albert in de bobslee

Prins Albert van Monaco zat in de bobsleeselectie van Monaco voor alle Winterspelen tussen 1988 en 2002. Hij kreeg geen voorkeursbehandeling, sliep bij de rest van het team en won nooit iets. Wel trouwde hij later een mede-Olympiër: Charlene Wittstock zwom zich in 2000 op de 400 meter estafette naar een 5de plaats. Albert is nog steeds lid van het Internationaal Olympisch Comité en geniet duidelijk nog steeds van sporten met een beetje snelheid en gevaar.

Credit: Brunopress

2004 – Ahmad gaat voor goud

Sjeik Ahmad bin Mohammad bin Hasher Al Maktoum van Dubai deed mee in 2000, 2004 en 2008 voor de Verenigde Arabische Emiraten in kleiduivenschieten. Voor Double Trap (de moeilijkste variant) won hij in 2004 een gouden medaille. Hieronder zie je hem links op de foto, in zijn rol als coach van de Britse schutter Robert Wilson. Net als zijn royal coach zou Wilson in 2012 een gouden medaille winnen op de Double Trap én direct een record vestigen dat tot op de dag van vandaag nog niet is verbroken.

Credit: Brunopress

2012 – Zilver voor Zara

Zara Phillips, de dochter van prinses Anne, zat in 2004 en 2008 al bijna in het eventing team. In 2012 werd ze geselecteerd en won in Londen – thuiswedstrijd! – zilver.

Credit: Brunopress

Beeld: Brunopress

Laatste nieuws