Koningin Máxima: ‘Ik ga de kinderen enorm missen’

Misschien krijgt Ariane straks iets té veel aandacht, vreest Máxima.

Na hun vakantie in Griekenland kunnen prinses Amalia en prinses Alexia hun koffers ingepakt laten. Het duurt niet lang meer voordat de kroonprinses aan haar buitenlandse stages begint en haar zusje naar een Welsche kostschool verhuist. Koningin Máxima heeft er gemengde gevoelens over.

Loslaten

Van prinses Amalia blijft het onduidelijk hoe haar tussenjaar eruit gaat zien, maar een beetje lummelen in Paleis Huis ten Bosch wordt het niet. Koningin Máxima bereidt zich er langzaam op voor dat niet een, maar twee van haar dochters tegelijkertijd uitvliegen.

“Heerlijk en vreselijk tegelijk”, noemt de koningin het vertrek van Amalia en Alexia tegenover Story. “We moeten de kinderen loslaten, maar ik ga ze enorm missen. Het wordt wel heel stil in huis. Maar ze zijn er klaar voor en ze willen heel graag dingen doen. Dat is de rol van de ouders. Ze opvoeden en koesteren zodat ze uiteindelijk van hun vrijheid kunnen genieten en hun eigen leven kunnen leiden.” Zolang het maar geen definitief afscheid wordt: “Ik hoop dat ze ons nog vaak komen bezoeken”, aldus Máxima.

Veilige plek

Over de kostschool waar prinses Alexia naartoe vertrekt, heeft moeders in ieder geval een goed gevoel: “Ik ga ze allebei missen. Maar Alexia gaat natuurlijk naar een afgeschermde plek waar supervisie is. Het heeft nog niet de vrijheid van de universiteit. Het is wel echt een school en ze wonen ook allemaal samen.” De buitenlandse avonturen van Amalia, daarentegen, kunnen de koningin nog wat slapeloze nachten gaan opleveren.

Prinses Ariane

Ook voor prinses Ariane heeft het vertrek van haar zussen grote gevolgen. Ze blijft als enige thuis wonen, waardoor ze haar plaats binnen het gezin misschien opnieuw moet ontdekken.

“Zij blijft hier alleen en krijgt heel veel aandacht. Misschien wel te veel aandacht, dat is altijd de vraag, daar zullen we voor waken,” vertelt Máxima. “Maar ik denk dat het ook bijzonder is. Het brengt toch een andere dynamiek in het gezin. Misschien komt er een andere Ariane naar voren dan als ze met allebei haar zussen is. Ik denk dat veel mensen dat wel zullen herkennen. We zullen zien.”

Bron: Story | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws