Beau Monde test: stijlvolle draadloze oordopjes

Geweldig geluid in een mooi (en praktisch!) jasje.

Een feestje voor het oor én oog, de draadloze oordopjes van JBL die Beau Monde's onlineredacteur Marlieke mocht testen.

Ooit behoorde ik tot de groep die lacherig deed over het alien-achtige uiterlijk van draadloze oordopjes en de hype niet zo snapte, maar de laatste tijd zat het snoer van mijn oude vertrouwde oortjes me steeds vaker in de weg. Bovendien zag mijn kat de draadjes bij de minste of geringste beweging aan voor een lekkere snack, waardoor ik al heel wat paren versleten heb. Toen ik de kans kreeg om de draadloze JBL Live Pro+ TWS oordopjes te testen zei ik dan ook volmondig ja, and I'm glad I did. Wát een geluid en wat een vrijheid!

Meer geluid, minder ruis

First things first, de geluidskwaliteit van de JBL draadloze oordopjes is echt uitstekend. Opeens hoor ik veel meer riedeltjes en baslijnen in mijn favoriete muziek, een ervaring die ik normaal alleen met grote, grove koptelefoons heb gehad. Ook tijdens het luisteren van podcasts en bij telefoongesprekken klinkt alles veel zuiverder dan ik gewend ben.

Wat daarbij zeker helpt is dat de draadloze oordopjes beschikken over adaptive noise cancelling: ze blokkeren vervelende ruis of achtergrondgeluiden en je kunt daarbij zelf kiezen in welke mate. In een hobbelende trein stel ik in dat ik zo min mogelijk omgevingsgeluiden wil horen, terwijl ik er op kantoor voor zorg dat ik mijn collega's nog tegen me hoor praten. Ook hebben ze een Smart Ambient-functie, waarmee je geluid om je heen juist extra goed opvangt.

Hele dag door

Die laatste optie gebruik ik minder, maar inmiddels loop ik wel bijna de hele dag met de earphones in mijn oren. De noise cancelling is ideaal als het iéts te gezellig wordt tijdens kantoordagen of als mijn buurman tijdens thuiswerkdagen meent dat zijn gazonnetje nog korter gemaaid kan – nooit meer ronkende grasmaaiers of snerpende heggensnoeiers die mijn thuiskantoor binnendringen.

Wanneer ik me niet meer af wil zonderen van de omgeving, regel ik dat gewoon door met mijn vingers op de dopjes te tikken. De JBL-oordopjes zijn namelijk te bedienen zonder dat ik daarvoor mijn telefoon of laptop hoef te pakken. Het volume aanpassen, een nummer overslaan, de telefoon opnemen, de mate van noise cancelling aanpassen: het kan allemaal met simpele tikjes op de oordopjes. Het kost wat trial & error om het besturen onder de knie te krijgen, maar het is nu absoluut een van de favoriete eigenschappen van mijn nieuwste accessoire. Ook maakt het de multitasker in mij wakker. Handsfree en snoervrij bellen zorgt ervoor dat ik tijdens een gezellig telefoongesprek met mijn moeder ook meteen al mijn planten water heb gegeven (en dat zijn er nogal wat), andere klusjes doe ik tegenwoordig bijna altijd met een podcast aan op de achtergrond. En het zijn ook onmisbare sportmaatjes geworden. De oordopjes zijn ideaal als ik muziek wil luisteren tijdens het hardlopen, maar het geluid zachter of helemaal uit wil zetten bij een drukke weg. Met een tik op m'n linkeroor is het geregeld, en ik kan in volle vaart doorrennen. Als je liever niet op je oren trommelt of naar je telefoon grijpt, kun je ook gebruik maken van spraakbesturing. Zelf doe ik hier nog niet veel mee, maar het is een leuk extra technisch foefje van deze toch al zo slimme oordoppen.

Dat ik mijn earphones de hele dag door gebruik, betekent niet dat ze keer op keer aan de lader moeten. De batterij gaat maar liefst 28 uur mee – opladen doen ze (ook draadloos!) in de meegeleverde case, dus elke keer dat ik de oordopjes veilig opberg in hun doosje stromen ze meteen weer vol. Af en toe moet de case zelf opgeladen worden, maar dit hoef ik verrassend weinig te doen.

Chic en comfortabel

Niet onbelangrijk nu ik de oordopjes de hele dag in mijn oren heb zitten: ik ben erg tevreden met het subtiele, stijlvolle design. Ik heb de beige variant (die ik erg mooi vind staan bij goudkleurige oorbellen, een detail waar we blij van worden!), maar de Live Pro+ TWS is ook verkrijgbaar in het zwart, roze en wit.

Van buiten staan ze goed, van binnen zitten ze lekker: het draagcomfort is naar mijn mening ook een pluspunt. Lange tijd dacht ik dat mijn oren gewoon te klein waren voor in ear oordopjes, want het paar dat ik vroeger had floepte bij de kleinste beweging al uit mijn oren. Tussen de verschillende meegeleverde ear tips zat gelukkig het perfect formaat voor mij. Extra luxe: de bijbehorende app zegt of de oordopjes goed in je oor zitten en stelt het geluid daar precies op af!

Toegegeven, het activeren instellen van de oordopjes was zelfs voor een digital native als ik nog wel een dingetje, en de Bluetooth-koppeling met al mijn apparaten kostte wat geduld. Maar nu dat achter me ligt, ben ik alleen maar dolblij met de JBL Live Pro+ TWS. Dat mijn kat het bij gebrek aan oordopjes mét snoer nu op andere kabels heeft gemunt, neem ik dus maar al te graag voor lief.

Specificaties

Wat: slimme, draadloze oordopjes met adaptive noise cancelling (geluidsonderdrukking)

Prijs: €179

Kleuren: verkrijgbaar in zwart, wit, roze en beige

Bijgeleverd: stevige (oplaad)case, verschillende ear tips, kabeltje voor opladen van de case

Batterijduur: 7 uur + 21 uur na draadloos opladen in case

Voordelen:

  • prachtig geluid
  • handsfree bellen
  • mooi design
  • bedienen zonder telefoon/laptop met een tik op de dop
  • geen kattenvoer

Meer weten? Neem een kijkje op www.jbl.nl

Beeld: JBL

Laatste nieuws