‘Het burgermeisje wordt prinses dankzij een gesponsorde bruiloft en ’n leentiara op haar hoofd’

"Hij maakt haar prinses en zij hem wat minder somber. Goede deal voor de groothertog en zijn aanstaande."

Lees ook

Journaliste en society-watcher Ella Vermeulen becommentarieert de wereld van Hollywood en omstreken.

“Na lang verstoken te zijn geweest van een Royal Wedding, gloort er hoop voor mijn tiarabeluste ziel. Op 1 oktober trouwt groothertog George Mikhailovich van Rusland met zijn Italiaanse verloofde; schrijver en diplomatendochter Rebecca Victoria Bettarini. Drie dagen feest in St Petersburg, tv-registratie, duizend gasten, paleizen, the works.

Lange tijd leek het erop dat George vrijgezel zou blijven, mede dankzij zijn formidabele moedertje groothertogin Maria Vladimirovna. Zij is het huidige hoofd van het Huis van Romanov, al zijn er uiteraard familieleden die dit betwisten. Maria heeft jaren de hoop gekoesterd dat er een soort constitutionele monarchie zou komen, waarin haar zoon als tsaar zou worden geïnstalleerd. George, een wat melancholische creatieveling, had daar zo zijn bedenkingen over en uiteindelijk besloot ook moeder Maria dat ze andere opties moest overwegen. Enter het ‘sprookjeshuwelijk’ dat wel wat voeten in aarde had, want Rebecca heeft geen druppel blauw bloed. En George is wél een zoon van prins Franz Wilhelm van Pruisen, een achterkleinzoon van Wilhelm II, de laatste Duitse keizer en een achter-achter-achter-kleinkind van de Britse koningin Victoria.

Volgens de strenge opvolgwet van de Romanov’jes mag de groothertog niet beneden zijn stand trouwen, want dan zou hij zijn recht op de troon verliezen. Wat uitsluitend een theoretisch probleem is, want de Russische monarchie bestaat al sinds 1917 niet meer. Maar goed, het was een dingetje: hoe maak je een burgermeisje salonfähig? Rebecca bekeerde zich schielijk tot de Russisch-orthodoxe kerk, waar de Patriarch zijn zegen gaf aan haar nieuwe naam: Victoria Romanovna. Nu ze in naam bij de dynastie hoort, kan er naar hartenlust worden getrouwd. De enige concessie die is gedaan, is dat ze geen Keizerlijke Hoogheid wordt, maar een Doorluchtige.

Dus wordt er later dit jaar een uitbundige bruiloft gepland. Zij het gesponsord, want de huidige Romanov’jes zijn niet erg vermogend. Om die reden zocht de aanstaande prinses bij Chaumet haar leentiara uit onder de lenzen van een cameraploeg en zullen er nog wel wat meer tenenkrommende fotomomentjes volgen, want een banket voor zoveel gasten kost natuurlijk een lieve duit. Ik moet eerlijk bekennen dat ik een zwak heb voor dit stel. Zijn leven bestaat al veertig jaar uit in de wacht staan voor iets wat er niet meer is. Een man kan ook nog te lang de +1 van zijn moeder zijn.

Victoria is verrukt bij het vooruitzicht prinses te worden (dat zou ik óók zijn), maar ze lijkt ook echt van hem te houden en hij lijkt altijd net even wat minder morose als ze bij hem is. Je kunt als Vergane Glorie Dynastie een slechtere nieuwkomer treffen dan een vrouw die haar huwelijksreis in Siberië wil doorbrengen. Ik gok op een schuimtaart van een bruidsjurk, vreugdetranen van Maria en een livestream vanuit St Petersburg. Is het al 1 oktober?”

Bron: Ella Vermeulen | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws

Zie ook