6 x zo maak je mooiere foto’s met je smartphone

Hoe haal je het meest uit de camera van je telefoon?

Rondlopen met een los fototoestel? We doen het zelden meer, want dankzij onze smartphones hebben we toch altijd een camera van topkwaliteit op zak. Dat betekent helaas nog niet dat elke druk op de knop een prachtig plaatje oplevert, want ook de camera’s van smartphones hebben zo hun gebruiksaanwijzing. Het hoeft niet moeilijk te zijn om betere foto’s te maken van je cocktailavond/vakantiebestemming/huisdieren/sterrendiner. Met deze handigheidjes zie je snel resultaat.

1. Kies de juiste camera

Maak je heel regelmatig foto’s met je smartphone en is de kwaliteit van je kiekjes belangrijk voor je (hi there, Instagram)? Dan is het natuurlijk een goed idee om je volgende modelletje uit te zoeken op camerakwaliteit. Camera’s worden in rap tempo beter. De iPhone 12 staat bijvoorbeeld bekend om zijn uitstekende camera en beschikt over een groothoeklens, een ultragroothoeklens en een breed scala aan instellingen om de optimale plaatjes te schieten. De verwachtingen liggen dan ook hoog voor de iPhone 13, de smartphone die later dit jaar uitkomt. Apple belooft een nóg betere camera en bovendien een razendsnel scherm, waardoor het kijken naar foto’s en video’s ook een betere ervaring wordt.

2. Zorg voor goed licht

Goed licht is het halve werk als je mooie foto’s wilt maken. Een gebrek aan licht is vaak het zwakke punt van smartphonecamera’s, die een veel kleinere sensor hebben dan losse fototoestellen. Natuurlijk licht op een zonnige dag geeft vaak het beste resultaat, maar in ons kikkerlandje zijn we niet altijd met die ideale omstandigheden gezegend. Zorg op donkerdere dagen of foto’s binnen voor genoeg lamplicht. In een donkere setting, zoals een feestje in de avond of aan tafel in een met kaarsen verlicht restaurant, is het selecteren van de nachtmodus een goede zet. De flits gebruiken is uit den boze: dit levert eigenlijk nooit mooie foto’s op.

3. Zorg voor een schone lens

Onze telefoons hebben we altijd bij ons, juist daarom maken we er zo graag foto’s mee. Maar doordat onze smartphones de hele dag in onze handen (of onze handtassen) liggen, is de kans groot dat er snel vuil en vettigheid op de lens terecht komt. Dit heeft logischerwijs gevolgen voor de kwaliteit van je kiekjes. De lens af en toe oppoetsen kan dus al een groot verschil maken. Doe dit met een zacht brillendoekje en eventueel brillenspray. Vermijd ruwe materialen zoals keukenpapier, die juist voor krassen op de lens kunnen zorgen.

4. Gebruik HDR

Sommige smartphones doen dit automatisch, dus kijk zeker even of dit bij jou ook het geval is of dat je de ‘HDR’ optie zelf kunt selecteren. High Dynamic Range combineert de lichte en donkere gedeelten van foto’s waardoor je in het eindresultaat veel meer detail ziet (soms lijkt de foto zelfs mooier dan het echte uitzicht dat je hebt!) En dat is dus een makkelijkere manier om een spectaculair kiekje te laten zien.

5. Neem de tijd

Geduld mag dan wel een schone zaak zijn, vaak grijpen we juist naar onze smartphones om snel een foto te maken van de prachtige, grappige of bijzondere scène die we voor ogen krijgen. Toch geldt echt dat je voor de beste foto’s even de tijd neemt. Door de lens langer te richten op het onderwerp krijgt je telefoon de kans om goed te focussen of zelf de juiste instellingen te bepalen (ze heten niet voor niets ‘smart’). Een rustige, stabiele hand helpt ook enorm – iets wat vaak niet samengaat met haast. Voor wie echt de tijd wil en kan nemen, zijn een statief en het proberen van verschillende instellingen twee factoren die smartphonefotografie naar een hoger niveau tillen.

6. Niet digitaal zoomen

Inzoomen? Dat doe je door je telefoon dichter bij het onderwerp te brengen, door je knieën te gaan of door een stukje te lopen. Oftewel: je brengt je telefoon dichter bij hetgeen wat je op de foto wilt zetten. De functie om in te zoomen met je vingers, kun je beter laten voor wat het is. Op het scherm kun je namelijk digitaal inzoomen, maar waarschijnlijk merk je dan al snel dat dit een minder scherp beeld oplevert. En dat is zonde van de fantastische camerakwaliteit die veel smartphones tegenwoordig bieden. Een close-up maak je daarom het beste door 'handmatig' in te zoomen.

Bron: Zoom Academy, Reisroutes.nl | Beeld: Pexels

Laatste nieuws