7 ultieme tips om haarscherpe video’s te maken met je smartphone

Zo leg je elk bijzonder moment perfect vast.

De zonsondergang op Ibiza, een sterrendiner of de schattige acties van je labradoodle, het zijn allemaal momenten die je het liefst voor altijd vast wil leggen. Gelukkig hoef je anno 2021 geen camcorder meer mee te dragen, maar kun je gewoon je smartphone uit je clutch halen. Toch garandeert een klik op de opnameknop nog niet gelijk een video van professionele kwaliteit. Benieuwd hoe je het meeste uit de camera van jouw smartphone haalt? Wij helpen je op weg.

1. Kies de juiste camera

Je hoeft geen enorm zwaar (en prijzig!) filmapparatuur bij je te dragen om een goed filmpje op te nemen, maar de juiste camera is wel degelijk van belang. Werden we vroeger nog blij van een telefoon met een camera van 3 megapixels, hebben de nieuwste smartphones inmiddels camera's met maar liefst 64 megapixels. Zo staat bijvoorbeeld de Samsung Galaxy S21 met haar hoofdcamera, zoomcamera én groothoekcamera bekend om haar oneindige cameramogelijkheden. Al die camera's bij elkaar vormen de perfecte basis voor een video van professionele kwaliteit. Liever een smartphone van een smaller formaat? Ook haar knappe opvouwbare zusje, de Samsung Galaxy Z Fold3, telt maar liefst drie camera's om haarscherpe video's te garanderen. Als je het juiste materiaal hebt, ben je al voor de helft klaar.

2. Zorg voor goede belichting

Net zoals bij het schieten van perfecte plaatjes, is het ook bij filmen ontzettend belangrijk dat je voldoende licht hebt. Een gebrek aan licht is vaak het zwakke punt van smartphonecamera’s, die een veel kleinere sensor hebben dan losse fototoestellen. Daarom is natuurlijk licht op een zonnige dag je beste vriend als je een filmpje wilt schieten met je smartphone. Helaas staat Nederland niet bepaald bekend om een overdosis zonuren, dus zul je het vaak met lamplicht moeten doen. Zorg er hierbij voor dat je de lens niet recht voor een sterke lichtbron plaatst, hierdoor kan het beeld namelijk al snel overbelicht raken. En richt je camera ook zéker niet tegen het licht in, dit zorgt juist weer voor een donker effect.

3. Probeer niet te veel te bewegen

Trillende handjes zorgen voor trillend beeld, wat er al snel amateuristisch en blurry uit kan zien. Daarom is het van belang dat je zo min mogelijk beweegt als je op de opnameknop drukt. Vind je het lastig om je smartphone stil te houden? Pak 'm dan met beide handen vast, zodat je je mobiel zo stabiel mogelijk kunt houden. Daarnaast nog een pro tip: houd je smartphone zo dicht mogelijk bij je lichaam. Hierdoor is het veel makkelijker om je camera stil te houden. Of zet je smartphone – indien mogelijk – op een tafel of stoel. Enne, wil je het echt helemaal professional aanpakken? Schaf dan een zogenoemde stabilizer aan om de meest vloeiende beelden met je smartphone te schieten.

4. Film horizontaal

Niets verpest een prachtig filmpje zoals twee zwarte, verticale strepen aan de zijkant van de video. Dat is wat er gebeurt als je je smartphone verticaal houdt als je een video opneemt. Ontzettend zonde, vooral als je zo'n prachtige zonsondergang of gezellige cocktailparty nog eens terug wilt kijken op een monitor of op je televisie. Daarom is het very important dat je je smartphone horizontaal houdt als je filmt.

5. Sta niet te ver weg

Het is ontzettend belangrijk dat het onderwerp van je filmpje, of dat nou je chihuahua of een sterrenmaaltijd is, goed in beeld is. Is het onderwerp toch iets te klein in beeld, denk dan niet: 'Ach, dan zoom ik toch een beetje in.' Nee, inzoomen is uit den boze als je een haarscherp filmpje op wilt nemen met je toestel. De meeste smartphones hebben namelijk enkel digitale zoom, wat betekent dat er ingezoomd wordt op een bepaald deel van het beeld. Hierbij gaat helaas de kwaliteit van het beeld vaak deels verloren. Zet daarom liever een paar stappen extra om dichterbij het onderwerp te komen en om optimaal gebruik te maken van de oneindige cameramogelijkheden van je smartphone.

6. Let op de audio

Een filmpje van de zee of van het strand verliest zijn magie zonder geluid, dus let erop dat de audio van je filmpje goed is. Pas op dat je de microfoon van je smartphone niet per ongeluk bedekt met je vinger. Daarnaast is het belangrijk dat er niet te veel achtergrondgeluid te horen is, zoals spelende kinderen of harde muziek. Kun je daar niet omheen, dan kun je je hand enigszins om de microfoon heen houden om achtergrondgeluid zoveel mogelijk uit te sluiten. Voor een echte professionele aanpak kun je er ook voor kiezen om een externe microfoon aan te schaffen.

7. Maak je lens schoon

De juiste camera? Check. Smartphone horizontaal? Check. Vinger niet op de microfoon? Check. Nu is er nog één very important detail dat je niet mag vergeten: de lens. Je kunt de allerbeste apparatuur van de wereld hebben en alle bovenstaande stappen goed uitvoeren, maar een vlek op de lens kan al je harde werk in een seconde verpesten. Vooral voor de lens van je smartphone liggen vuiltjes snel op de loer, aangezien je je toestel dagelijks gebruikt. Het is daarom een goed idee om de lens van je smartphone regelmatig een poetsbeurt te geven. Doe dit met een zacht brillendoekje en eventueel brillenspray. Vermijd ruwe materialen zoals keukenpapier, die juist voor krassen op de lens kunnen zorgen.

Bron: Pocket-lint, NSMBL | Beeld: Unsplash

Laatste nieuws