Terugblik: de trouwjurk van kroonprinses Mette-Marit

Vandaag is het twintig jaar geleden dat de kroonprins van Noorwegen het jawoord gaf aan zijn Mette-Marit. We blikken terug op de classy trouwjurk van de controversiële bruid én een piepjonge Máxima en WA.

Ze was niet de bruid die koning Harald en koningin Sonja voor hun zoon voor ogen hadden, maar Haakon gaf niet op en stond op 25 augustus 2001 met zijn Mette-Marit voor het altaar.

Het Noorse koningshuis moest er even aan wennen, een alleenstaande moeder met een 'wild verleden' als toekomstige koningin, maar kroonprinses Mette-Marit heeft inmiddels een stevige positie in het Noorse koningshuis. Vandaag is het twintig jaar geleden dat ze Haakon het jawoord gaf.

Beeld: BrunoPress

De trouwjurk van Mette-Marit schreef geen royal geschiedenis – ze had ook nogal wat concurrentie in de vroege jaren 00 met bruiden als Letizia en haar miljoenenjurk en Máxima met haar iconische Valentino – maar ze ontving desondanks veel lof voor haar minimalistische japon.

Beeld: BrunoPress

Al hangt ook aan eenvoud een prijskaartje natuurlijk. De jurk is van designer Ove Harder Finseth, bestaat uit 125 meter zijden tule en heeft een sleep van zes meter, dus bescheiden is-ie niet te noemen. Mette-Marit liet haar bruidsjapon inspireren op de jurken van Maud van Noorwegen (1869-1938) ↓, de eerste koningin van de huidige dynastie. Een goede manier om te bewijzen dat ze heeft opgelet tijdens de geschiedenisles. Hoewel Mette-Marit ook voor een korset ging, bracht ze thank goodness de wespentaille niet terug. We krijgen er spontaan ademhalingsproblemen van…

Koningin Maud van Noorwegen, 1906. Beeld: Royal Collection Trust via Wikimedia Commons

Mette-Marit wist vooral de show te stelen door a) haar schattige zoontje van vier, in pak, op haar arm te dragen en b) een van de favoriete tiara's uit de koninklijke collecties op haar hoofd te zetten. De diamanten madeliefbandeau uit 1910 was een cadeautje van haar schoonouders. Goed voor mekaar, MM!

De grote dag van Mette-Marit en Haakon was óók een grote dag voor onze eigen Máxima. Als kersverse verloofde van Willem-Alexander was het een van haar eerste op en top royal gebeurtenissen, inclusief diadeem, oorbellen en broche uit de koninklijke schatkist. Een mooie gelegenheid om met eigen ogen te zien hoe zo'n royal wedding eraan toeging terwijl haar eigen sprookjeshuwelijk in volle voorbereiding was.

Beeld: Brunopress

Een groots jubileumfeest vieren kroonprins Haakon en kroonprinses Mette-Marit vandaag niet. Dochter Ingrid Alexandra werd afgelopen weekend positief getest, waardoor het hele gezin momenteel in paleisquarantaine zit. Dan nog maar eens het trouwalbum doorbladeren met z'n allen?

Beeld: BrunoPress, Wikimedia Commons, Instagram

Laatste nieuws