Deze royal optrekjes kun je vanbinnen bezichtigen

Van het ouderlijk huis van prinses Diana tot het paleis van William en Kate.

Lees ook

De pracht en praal die voor de royals dagelijkse kost is eens met eigen ogen bewonderen? Het kan in deze paleizen en landhuizen, officiële residenties die ook opengesteld zijn voor het publiek. Klaar om een citytrip te plannen?

Koninklijk paleis van Madrid

Het koninklijke paleis van Madrid is een gigantisch bouwwerk en een geliefde achtergrond voor menig Spaanse influencer. Maar niet alleen van buiten is dit officiële verblijf van koning Felipe en koningin Letizia te bewonderen. Met een entreekaartje kun je ronddwalen door de koninklijke keukens en een aantal indrukwekkende zalen. Of je er Leti zelf tegen het lijf loopt? Dat waarschijnlijk niet, want de Spaanse royals zitten vaker in het knussere Zarzuelapaleis.

Bezoekersinfo: Patrimonia Nacional

Buckingham Palace

Oók een van de meest beroemde koninklijke paleizen kun je vanbinnen bezichtigen. In het officiële woon- en werkpaleis van Queen Elizabeth hebben tientallen royals, politici en beroemdheden rondgelopen, en ook jij bent er welkom. Onder andere de troonzaal en de stunning balzaal zijn open voor publiek.

Bezoekersinfo: Royal Collection Trust

Kensington Palace

En als je dan toch in Londen bent, kun je meteen even buurten bij prins William en hertogin Kate. Kensington Palace, waar de Cambridge'jes wonen, is ook gedeeltelijk opengesteld voor bezoekers. De tuinen alleen al zijn de moeite waard: je kunt er onder andere het gloednieuwe standbeeld van prinses Diana bewonderen. Ook zijn er (vaak aan Diana gerelateerde) tentoonstellingen te zien in het paleis, waardoor het veel meer is dan mooie behangetjes en antieke meubels alleen.

Bezoekersinfo: Historic Royal Palaces

Windsor Castle

Op steenworp afstand van Londen vind je het kasteel waar Queen Elizabeth nu woont. Windsor Castle is al duizend jaar oud is het thuis geweest van maar liefst 39 koningen en koninginnen. Vanaf de ommuringen van het hooggelegen kasteel heb je een prachtig uitzicht, maar ook binnen is er voldoende te zien. Even opletten wanneer je Windsor Castle bezoekt: wappert The Royal Standard vlag vanaf de hoogste toren? Dan weet je dat de Queen zich onder hetzelfde dak bevindt. Hello, Your Majesty.

Bezoekersinfo: Royal Collection Trust

Althorp Estate

We blijven nog heel even in Engeland. Althorp Estate is geen koninklijk verblijf, maar toch de moeite waard om te noemen in dit rijtje. Het is namelijk het landhuis waar prinses Diana in haar jonge jaren woonde, en haar broer woont er nog altijd. Ook ligt de prinses van Wales er begraven. Een gedeelte van het landhuis is in de zomers opengesteld voor publiek.

Bezoekersinfo: Althorp Estate

Koninklijk Paleis Brussel

Iets dichterbij huis zijn de royal residenties van onze Belgische buren. In de zomer is het Koninklijk Paleis van Brussel gratis toegankelijk, al moet je wel even reserveren voordat je het paleis van koning Filip kunt binnenwandelen.

Bezoekersinfo: Koninklijk Paleis

Beeld: Unsplash, Pexels

Laatste nieuws

Zie ook