Wat gebeurt er allemaal in het vijfde seizoen van The Crown?

Wat valt er allemaal te zien in het vijfde seizoen van The Crown?

Wie? Wat? Waar? Wanneer?

Je merkt 't: we kunnen niet wachten tot het vijfde seizoen van The Crown online te bekijken is. Nog eeeeeeeven! Wat valt er (waarschijnlijk) allemaal te zien?

‘Annus Horribilis’ (1992)

Als je de Latijnse term 'Annus Horribilis' (wat 'vreselijk jaar' betekent) opzoekt, zul je ongetwijfeld verwijzingen vinden naar de koningin en hoe ze deze term weer in het leven heeft geroepen. Hare Majesteit gebruikte de term tijdens haar bericht in 1992 om veertig jaar sinds haar toetreding te markeren, waarin ze verklaarde: “1992 is geen jaar waarop ik met onverdund plezier zal terugkijken. In de woorden van een van mijn meer sympathieke correspondenten, het is een “Annus Horribilis” gebleken.” Het was een eerlijke beoordeling: naast de brand die delen van Windsor Castle verwoestte, zag het jaar maar liefst drie scheidingen binnen in de royal familie. Maar liefst drie (Anne, Charles en Andrew) van haar vier kinderen gingen scheiden. Het was ook het jaar waarin Sarah, hertogin van York, werd gefotografeerd terwijl dat er aan haar tenen werd gezogen op vakantie, en dat de intieme telefoontjes van Diana, prinses van Wales, met James Gilbey werden uitgelekt. Als klap op de vuurpijl markeerde het de release van Andrew Mortons verpletterende biografie van Diana, die de koninklijke familie deed stromen met onthullingen over Diana's depressie en boulimia. Alle of sommige van deze gebeurtenissen zullen zeker het onderwerp zijn van ten minste één aflevering.

Prins Charles bekent overspel op televisie – 1994

Het was een uitzending die in veel opzichten een koninklijke primeur was, waarin een senior lid van de familie openhartig toegaf dat hij iets had misdaan, waarbij Charles toegaf een affaire te hebben met Camilla Parker Bowles tijdens zijn huwelijk met Diana. Het was een beslissing waar hij naar verluidt moeite mee had, uiteindelijk filmde hij twee versies van het interview en stemde hij ermee in dat de onthulling werd uitgezonden. Het maakte 'm die periode niet geliefd en iedereen had te doen met die arme prinses Diana. In plaats van in een hoekje te schuilen, bracht zij de Revenge Dress tot leven.

Prinses Diana geeft haar interview aan Panorama – 1995

Om niet te worden overtroffen door haar vervreemde echtgenoot, vertelde Diana in 1995 haar kant van het verhaal aan de BBC-journalist Martin Bashir, hoewel de omstandigheden waaronder ze besloot te praten nu bekritiseerd worden. Het was de ultieme onthulling, met openbaring na openbaring over het leven in de koninklijke kring. Van Diana's persoonlijke worsteling met depressie, zelfbeschadiging en boulimia tot haar opvattingen over de geschiktheid van Charles om koning te worden. Het was ook het interview met de beroemde regel 'we waren met z'n drieën in dit huwelijk', verwijzend naar Camilla Parker Bowles.

Prins William wordt de eerste senior royal die Eton bijwoont – 1995

Buiten de media-aandacht voor zijn ouders groeide prins William, de tweede in de lijn van de troon, op, en in 1995 werd hij de eerste senior royal die naar de exclusieve kostschool Eton ging. Een duidelijke afwijking van de traditie én het was de school waar Charles – naar verluidt – dolgraag naartoe had willen gaan, en hij zag vervolgens zijn eigen zoon schouder aan schouder staan ​​met toekomstige politici en andere machtsspelers. Omdat de schooldagen van prins Philip en prins Charles beide eerder het onderwerp waren van emotionele episodes, gokken we erop dat de opleiding van Wills dezelfde aandacht krijgt.

Diana wordt bekend om haar filantropie

Weg van de koninklijke familie begon Diana halverwege de jaren negentig een nieuwe rol voor zichzelf te spelen, voornamelijk gericht op haar filantropie en liefdadigheidsbelangen. Ze werd een pionier voor een aantal zaken die destijds als controversieel of baanbrekend werden beschouwd; van wandelen door de mijnenvelden van Angola om iedereen bewust te maken van de benarde situatie van mensen in oorlogsgebieden, tot het vasthouden van de hand van een aids-patiënt of het troosten van een lepralijder, om de mythe te verdrijven dat je deze ziektes via aanraking zou kunnen krijgen.

Prinses van Wales overlijdt op tragische wijze – 1997

In veel opzichten was de dood van Diana, prinses van Wales, een van de meest bepalende momenten in de moderne geschiedenis van de koninklijke familie. Een complete shock: de tragedie speelde zich af aan de overkant van het Kanaal in Parijs, toen het nieuws van de ene op de andere dag naar buiten kwam dat de ex-vrouw van prins Charles was omgekomen bij een auto-ongeluk nadat haar chauffeur – die dronken was – in een tunnel was gecrasht terwijl ze werd achtervolgd door paparazzi. De nasleep van haar dood is al eerder door Peter Morgan opgepikt, in zijn film The Queen uit 2006, die liet zien dat de gedempte reactie van Hare Majesteit door de pers aan de schandpaal werd genageld.

Vooralsnog zijn dit onderwerpen waarvan nog niet bevestigd is of deze worden uitgezonden, maar baanbrekende momenten en gebeurtenissen zijn het wel. We wachten de trailer én het nieuwe seizoen met spanning af. Het nieuwe seizoen van The Crown is vanaf volgend jaar op Netflix te zien.

Beeld: The Crown Netflix

Laatste nieuws