Wil de ware troonopvolger van Monaco opstaan?

Een verre neef van prins Albert eist ruim 350 miljoen euro schadevergoeding omdat híj op de troon had kunnen zitten.

Lees ook

Van je familie moet je het hebben! Een verre neef van prins Albert beweert dat er honderd jaar geleden iets flink is misgelopen met de Monegaskische troonopvolging. En nee, graaf Louis de Causans wil de huidige Grimaldi's daarmee niet van de troon stoten. Wel ontvangt hij graag 350 miljoen euro van de Franse staat om z'n verdriet een beetje te compenseren.

Prinses Charlotte

Tijd voor een geschiedenisles (maar maak je geen zorgen, het zit vol royal drama). De rechtszaak die graaf De Causans heeft aangespannen tegen de Franse staat, heeft alles te maken met prinses Charlotte (1898-1977), die ongeveer honderd jaar geleden de troon van Monaco moest redden. Haar vader, prins Louis II, had geen wettige broers, zussen of kinderen – en dus geen troonopvolger. Omdat de kleine monarchie vreesde dat het land weer bij Frankrijk ingelijfd zou worden, werd er naarstig gezocht naar een geschikte erfgenaam. Dat lukte Louis uiteindelijk door zijn onwettige dochter Charlotte te erkennen en daarna officieel te adopteren, waardoor ze voortaan als prinses Charlotte Grimaldi door het leven ging. Een leuke upgrade, want eerst was ze 'gewoon' de buitenechtelijke dochter van een wasvrouw/cabaretzangeres in een Parijse nachtclub. Daarvoor moest echter wel de wet aangepast worden, zodat geadopteerde kinderen ook in de lijn der troonopvolging konden worden opgenomen. Zo gezegd, zo gedaan. Prinses Charlotte trouwde een graaf, zette een dochter en prins Rainier III op de wereld, gaf haar erfrecht meteen door aan haar zoon et voilà, het huis Grimaldi was gered. Al worden daar nog altijd vraagtekens bij geplaatst…

Prinses Charlotte Grimaldi van Monaco. Public Domain via Wikimedia Commons.

Andere tak

Prinses Charlotte is dus de grootmoeder van de huidige vorst, prins Albert. Maar volgens aanklager Louis de Causans had Albert nooit op die troon mogen zitten. Dat de Franse staat het toestond om de buitenechtelijke Charlotte te erkennen, te adopteren én op te nemen in de dynastie zou volgens de wetgeving (destijds) helemaal niet mogelijk zijn, meent De Causans. Eigenlijk had de troon naar een ver familielid moeten gaan, zijn eigen voorouders. Wat betekent dat deze Louis de Causans zélf al jarenlang met de scepter had moeten zwaaien.

Zijn plaats op de troon komt graaf De Causans niet per se opeisen, wel vraagt hij nu dus 351 miljoen euro schadevergoeding voor zijn familie, omdat meerdere generaties het goede leven van Monte Carlo zijn misgelopen. Dit bedrag zou Frankrijk moeten betalen, omdat het land Monaco geholpen zou hebben de wet aan te passen en de adoptie erdoor te drukken. Een eerdere rechtszaak heeft Louis de Causans niet gewonnen, maar hij zou nu met nog betere bewijzen komen en een serieuze kans maken. Juist ja, die creatieve oplossing van honderd jaar geleden kan nog een dure grap worden. Gelukkig voor de Grimaldi's dreigt er voor hen geen troonsafstand of reusachtige schadevergoeding – en met prins Jacques en prinses Gabriella staan er ook nog eens twee wettige troonopvolgers klaar. Geen wolkje aan de lucht!

Prins Albert, prins Jacques, prinses Gabriella en prinses Charlene. Beeld: BrunoPress.

Bron: Histoires Royales, HLN | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws

Zie ook