Op naar Oxford: ook kroonprinses Elisabeth vertrekt uit haar koninkrijk

De Belgische prinses steekt de Noordzee over en begint met een studie in Oxford.

Het Verenigd Koninkrijk is the place to be voor de huidige generatie jonge prinsen en prinsessen. Kroonprinses Leonor van Spanje en prinses Alexia der Nederlanden zijn net bepakt en bezakt naar Wales vertrokken, nu maken kroonprinses Elisabeth en prins Gabriël van België zich klaar voor een oversteek naar Engeland.

Toekomstplannen

Vandaag maakte het Belgische Koninklijk Huis bekend wat de toekomst in petto heeft voor kroonprinses Elisabeth. De 19-jarige troonopvolgster begint in oktober aan de opleiding History & Politics aan het Lincoln College, onderdeel van de prestigieuze universiteit van Oxford. De studie duurt drie jaar, maar Elisabeth is het inmiddels wel gewend om lang weg te zijn van het paleis. Ze rondde haar middelbare school af op het Atlantic College in Wales, net als Alexia nu, en volgde daarna een jaar aan de Militaire Academie. Maar, zo schrijft het paleis op social media, helemaal uit beeld verdwijnen zal Elisabeth niet: “De prinses zal regelmatig terugkeren naar België en betrokken blijven bij het Belgische publieke leven.”

Geen verrassing, geen discussie

De studiekeuze Geschiedenis & Politiek in het buitenland komt niet helemaal als een verrassing. Het is natuurlijk een leuke basis voor iemand die de troon moet bestijgen en ook vader Filip heeft in Oxford gestudeerd. Bovendien vindt Elisabeth er meer anonimiteit dan in haar thuisland en kan ze er haar internationale netwerk verder uitbreiden. Ook hoeft de kroonprinses met deze uitweg niet voor een Franstalige of Nederlandstalige universiteit te kiezen, iets wat een hoop discussie onder haar toekomstige onderdanen kan voorkomen.

Ook prins Gabriël vertrekt

Het wordt steeds leger in het Kasteel van Laken, want ook Elisabeths jongere broertje, prins Gabriël, staat op het punt om zijn koffers te pakken. De 18-jarige prins vertrekt net als zijn zus naar Engeland en zal daar een opleiding volgen aan een peperdure privéschool voor 'leerlingen met een uitzonderlijk hoog kennisniveau.' Wat studierichting betreft gaat Gabriël wel een heel andere kant op dan zijn zus. Zoals de naam van zijn school – National Mathematics and Science College – al een beetje doet vermoeden, is het instituut gespecialiseerd in wiskunde en wetenschap.

Veel internationale verhuizingen onder de jonge royals, en nu is het nog aan prinses Amalia om te besluiten waar ze haar buitenlandse tussenjaar gaat doorbrengen. Voor haar eigen anonimiteit en vrijheid mag ze dat natuurlijk voor zichzelf houden, maar wij tippen alvast: voor koninklijke connecties moet je in het Verenigd Koninkrijk zijn!

Bron: Belgisch Koninklijk Huis | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws