Powervrouw: wat we leren van de jarige koningin Rania

Koningin Rania (51) is méér dan haar classy looks en eeuwig jeugdige huid. Maar toegegeven, we hebben het er wel graag over.

Lees ook

Beatrice Borromeo mag dan wel benoemd zijn tot de meest stijlvolle Europese royal, voor de wereldtitel kijkt iedereen naar koningin Rania van Jordanië en haar onberispelijke outfits. Niet voor niets is ze het stijlicoon van ándere stijliconen, zoals gravin Sophie en Victoria Beckham. Maar Rania is meer dan haar classy looks en eeuwig jeugdige huidje. Ter ere van de 51ste verjaardag van de koningin zetten we een paar van haar inspirerende quotes (en vooruit, 'n paar van haar stijllessen) op een rijtje.

De koningin van Jordanië staat absoluut bekend om haar elegantie, maar die heeft ze niet alleen aan haar kledingkast te danken. Rania heeft ook een diepere kant, ze is een van die royals die zich niet bezighoudt met liefdadigheidswerk omdat het nou eenmaal bij haar rol hoort, maar omdat ze het echt als een roeping lijkt te zien. Daarbij richt Rania zich vooral op female empowerment (niet gek voor een vrouw die zelf opklom van burgermeisje tot queen). Want, in haar eigen woorden, “als een vrouw succes heeft, helpt ze de mensen om zich heen en trekt ze hen mee omhoog. Als je een vrouw meer kracht geeft, geef je een hele maatschappij meer kracht.

Een les die Rania haar kinderen meegeeft – twee prinsen, twee prinsessen – is dat ze ondanks hun koninklijke achtergrond niet hoog te paard moeten zitten. Als moeder ziet ze het als haar doel om haar kinderen 'nederig te houden en hard te laten werken.' “Ze krijgen nooit zomaar iets, ze moeten het eerst verdienen”, vertelde de koningin daarover aan Oprah Winfrey (ja, ook zij schoof aan bij de wereldberoemde host). Een goede opvoeding is alles voor de koningin. “Ik denk dat waarden het schild zijn dat je meeneemt in je leven en je beschermt tegen alles wat op je pad komt.

En dat ze haar goede naam niet alleen te danken heeft aan haar fantastische voorkomen (hi Rania, welke anti-aging crème gebruik je?!), maar ook aan haar doen en laten, erkent Rania zelf ook. “Je kunt populair worden als je alles hebt. Maar als je wilt dat mensen je echt mogen, dan moet je iedereen behandelen met respect en vriendelijkheid.

Bescheidenheid heeft koningin Rania hoog in het vaandel staan, maar dat betekent niet dat het niet geoorloofd is om af en toe de show te stelen. Doet ze zelf ook graag. Rania geeft haar traditionele look vaak een vleugje drama – een wapperende cape, een verborgen detail, een gewaagde kleur.

En stijlregel nummer 1 van de Jordaanse koningin willen we toch ook even noemen. Draag áltijd een ceintuurtje om je middel, lijkt het devies van Rania's styliste. Het geeft vorm aan klassieke silhouetten, accentueert de taille en kan een monochrome outfit beter laten afstemmen op de accessoires.

Voor iedereen die wegzwijmelt bij de mooie plaatjes, heeft koningin Rania ontnuchterende woorden. “Je verwacht dat het als een sprookje is. Maar dat is het eigenlijk niet. Koningin zijn wordt overschat. Het is meer alsof je een heel grote en bloedserieuze onderneming runt.” En laat Rania nou nét onderneemster in hard en nieren zijn.

Uiteindelijk is een status maar eens status, een titel maar een titel, die dingen komen en gaan. Het zijn je essentie en je waarden die belangrijk zijn.

Van harte gefeliciteerd, Majesteit!

Bron: Harper’s Bazaar Arabia, Popsugar, Huffington Post | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws

Zie ook