Drie jaar uitstel: gaat prinses Mako nu wel het jawoord geven?

De Japanse prinses en haar lief zouden in 2018 trouwen, maar er kwamen wat dingetjes tussen...

Komt die royal wedding er dan toch nog? Het is inmiddels meer dan vier jaar geleden dat de Japanse prinses Mako (links) haar verloving aankondigde, en twee keer werd de bruiloft afgeblazen. Toch gloort er weer hoop voor Mako en Kei Komuro.

Verloofd!

Even opfrissen: prinses Mako is de oudste dochter van prins Akishino en prinses Kiko en een kleindochter van keizer Akihito. Haar vriend Kei leerde ze in 2012 kennen toen ze allebei studeerden aan de International Christian University in Tokio. Hij vroeg haar na een jaar al ten huwelijk, maar pas in 2017 werd de verloving officieel aangekondigd (knap verborgen gehouden!). We zijn inmiddels wéér vier jaar verder en van die royal wedding is echter nog niets terechtgekomen. Wat is er allemaal gebeurd ondertussen?

Kei Komuro en prinses Mako bij een persconferentie. Beeld: videostill Nippon TV News 24 Japan

Dág titel

De eerste domper kwam in februari 2018 toen Mako via een verklaring liet weten dat de bruiloft naar een later tijdstip zou worden verzet. “We geloven dat we een paar dingen overhaast besloten hebben,” meldde de prinses. “Ik wil dieper en concreter over het huwelijk kunnen nadenken en de tijd nemen om de bruiloft en wat daarna komt voor te bereiden.” Het is ook geen kleine beslissing voor de Mako, want volgens de traditie worden vrouwen die met burgers trouwen buiten de keizerlijke familie gesloten. Officieel dan, privé blijven ze natuurlijk nog wel contact houden. Maar toch: van de ene dag op de andere geen auto met chauffeur, geen kamenier en geen hovelingen meer die alles opknappen en regelen.

Beeld: Wikimedia Commons

Toch afstel?

Van uitstel leek even afstel te komen, want Mako en Kei werkten zich alleen verder in de nesten. Er lekte uit dat er geldproblemen waren binnen de familie van Kei (zijn moeder had geld geleend van haar ex voor de rechtenstudie van Kei, de ex eiste het terug) en om gezichtsverlies te voorkomen moest Mako geduldig wachten tot haar aanstaande schoonfamilie alles had opgelost en het minischandaaltje weer vergeten was door het publiek. De royal wedding werd doorgeschoven naar 2020, maar hé, we weten allemaal dat er dat jaar heel wat bruiloften in het water vielen. Zeven jaar na de stille verloving werd er opnieuw een streep gezet door de trouwdag.

Kleine ceremonie

Volgens Japanse media is het moment nu dan eindelijk gekomen: Mako en Kei zullen elkaar dit najaar trouw beloven. Een groots feest durven ze er niet meer van te maken. Naar verluidt zullen veel ceremoniële huwelijkstradities worden overgeslagen en zal Mako haar 'afkoopsom' weigeren (het verlies van haar titel zou gecompenseerd worden met een smak geld). Tijd voor een frisse start is het ook. Volgens ingewijden zullen prinses Mako en Kei Komuro het keizerrijk achter zich laten en naar de Verenigde Staten verhuizen, waar manlief in een advocatenkantoor aan de slag gaat. De vader van prinses Mako heeft er ook vrede mee dat zijn dochter nu eindelijk uitvliegt, al weet hij dat niet heel overtuigend te brengen: “Als ze het echt willen, dan moet ik dat als ouder respecteren.”

Bron: Blauw Bloed | Beeld: Wikimedia Commons

Laatste nieuws