Documentaire: ‘Over tien jaar kent niemand de Sussex’jes meer’

"Het is fascinerend wanneer je de parallellen tussen die twee bekijkt."

Lees ook

Beiden verlieten ze het Britse koningshuis voor de liefde.

Filmmaker Nick Bullen, de CEO van True Royalty TV, heeft in een nieuwe documentaire onderzocht wat de gelijkenissen zijn tussen prins Harry (36) en koning Edward VII. Harry liet zijn rol als senior lid vallen voor Meghan Markle en Edward voor Wallis Simpson.

En dat zijn er een hele hoop. Zowel Harry als Edward verlieten een jaar na dato (Harry na zijn trouwen en Edward als koning van Groot-Brittannië) hun positie in het Britse koningshuis. Hoewel het een gezamenlijke beslissing was, was 'de liefde van hun leven' doorslaggevend. En voor beide keren was het de Queen die achterbleef met alle heisa en het vervolgens kon sussen en oplossen. De oud-koning, Edward VII, bracht zo'n vijftien jaar na dato een biografie uit A King's Story: The Memoirs of the Duke of Windsor. De hertog van Sussex is van plan hetzelfde te doen.

Ook een overeenkomst is het feit dat beide mannen geen inkomsten meer kregen van de koninklijke familie. Dus tja, je moet wat. Edward deed dit door de biografie te schrijven die naar verluidt een leuke zakcent opleverde voor een mooie leventje in Frankrijk. Harry – samen met Meghan – sloot een miljoenendeal met Spotify en Netflix. “Het is fascinerend wanneer je de parallellen tussen die twee bekijkt”, zegt Nick Bullen, die de documentaire ‘The Royals Revealed: Harry and Edward, Princes in Exile' uitbracht.

LEES OOK: 'Niet Meghan, maar Harry was drijvende kracht achter Sussexit'

LEES OOK: Wat het vertrek van de Sussex'jes voor Charlotte & Louis betekent

“Ze zijn allebei getrouwd met gescheiden Amerikaanse vrouwen. Dat weten we, maar de gelijkenissen gaan dieper dan dat. Edward en zijn broer hebben ook een rivaliteit gekend, die vergeleken kan worden met Harry’s moeilijke relatie met z'n broer, prins William. Maar Edward en z'n broer Bertie (koning George VI, red.) hebben hun geschil nooit kunnen bijleggen. En toen Edward z'n boek schreef, was dat de eerste keer dat een ‘senior member' van de koninklijke familie zo’n boek schreef. Hij kreeg daar toen een fortuin voor. Mogelijk was het het best betaalde boek van z'n tijd. Het had een ongelofelijke impact. Maar welke impact zal Harry hebben?”

Zullen H&M in de vergetelheid raken net als Edward & Wallis?

“De grootste les die de kijkers uit deze documentaire zullen leren, is hoe de hertog en hertogin van Windsor in de vergetelheid belandden en hoe ze slechts figuranten werden op het wereldtoneel. Op etentjes in New York vielen ze een beetje uit de toon. En uiteindelijk werden ze irrelevant”, zegt Bullen. “Zal hetzelfde gebeuren met Harry en Meghan als de kinderen van prins William meer op het toneel verschijnen? Dat lijkt misschien nog veraf, maar het zal gebeuren. Wat zal er met hen gebeuren binnen tien jaar? Zullen ze nog steeds sterren zijn? Historici suggereren dat dat onwaarschijnlijk is.”

Toch zal de biografie van Harry waarschijnlijk heel wat stof doen opwaaien, zegt Bullen. “Hij was misschien geen koning en hij deed geen troonsafstand, maar toch had hij een grote invloed op de monarchie. Edward was net zoals Harry de ‘golden boy’ van de koninklijke familie. Hij werd geadoreerd door mensen waar hij ook ging in de wereld. Als je naar onze documentaires kijkt, zie je in archiefbeelden hoe de mensen voor hem juichten. En zelfs na z'n huwelijk met Wallis hing er nog een gouden gloed rondom hem. Maar die vervaagde snel.” Bekijk de docu via deze link.

Bron: Fox News | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws

Zie ook