Makkelijker dan botox: het nieuwe anti-verouderingsingrediënt

We hebben het deze keer níet over retinol.

Lees ook

Toe aan een upgrade in je huidverzorging, maar liever zonder dat er een naald aan te pas komt? Dit ingrediënt zou het proberen waard zijn in de strijd tegen rimpeltjes en fijne lijntjes.

Collageen boost

Volgens experts zou je op zoek moeten gaan naar copper peptides, oftewel koperpeptiden. Dit schijn hét ingrediënt te zijn dat collageen versterkend kan werken. Koperpeptiden worden al tientallen jaren gebruikt, maar het wordt vooral toegevoegd in producten voor wondgenezing. Daarnaast schijnt het ingrediënt veelbelovend te zijn als het aankomt op anti-aging, waardoor de werkzaamheid vergeleken wordt met de jeugd-opwekkende resultaten van botox. “Koperpeptiden zijn een van de meest toonaangevende peptiden in huidverzorgingsproducten en stimuleren effectief de collageen- en elastineproductie en verhogen de celvernieuwing”, legt dermatoloog Geeta Yadav uit. Klinkt niet verkeerd, toch?

Wat maakt het anders?

Wat het verschil is tussen koperpeptiden en andere peptiden in je huidverzorging? Volgens Dr. Yadav hebben ze een onderscheidende factor, want copper peptides zijn ook ontstekingsremmend en spelen een essentiële rol bij huid- en wondgenezing. “Vooral na medische behandelingen kan een irritatie van de huid ontstaan, denk aan chemische peelings en laserbehandelingen. Koperpeptiden kunnen deze huidontstekingen verminderen, waardoor je deze behandelingen makkelijker kunt verdragen.”

Wie kan het gebruiken?

Volgens dermatoloog Jessie Cheung zijn koperpeptiden geschikt voor iedereen die de structuur en stevigheid van de huid wil verbeteren, schade door de zon wil herstellen, of fijne lijntjes, poriën en verslapping wil verminderen. Pas alleen wel op als je vitamine C in je skincare routine gebruikt. Dr. Yadav voegt eraan toe dat je het ingrediënt ook beter niet met retinoïden of chemische peelings kunt gebruiken, dit kan namelijk irritatie veroorzaken. Oppassen dus!

Kleine lettertjes lezen

Wist je dat je koperpeptiden in vrijwel alle soorten huidverzorgingsproducten kunt vinden? Denk aan serums, oogcrèmes, gezichtsmaskers en zelfs lippenbalsems. “Je kunt het vaak vinden in je ingrediëntenlijst onder het label: GHK-Cu, koper lysinaat, koper prolinaat, koper gluconaat, koper amino, of koper tripeptide”, aldus dermatoloog Cheung. Toch maar even de leesbril op, volgende keer bij de drogist.

Bron: Marie Claire, Coveteur | Beeld: Pexels

Laatste nieuws

Zie ook