Prins Constantijn over zijn vader: ‘Het was helemaal niet zo’n makkelijke man’

Constantijn haalt herinneringen op aan zijn vader, prins Claus.

Deze week zou prins Claus 95 jaar zijn geworden. Prins Constantijn haalt herinneringen op aan zijn vader, die 'warm, maar helemaal niet zo'n makkelijke man' was.

Moeilijk maar hartelijk

Prins Constantijn schoof maandagavond aan bij Op1 om te vertellen over zijn vader, die deze week zijn 95ste verjaardag zou hebben gevierd. Daar schetst hij een beeld van prins Claus: “Het was helemaal niet zo'n makkelijke man, maar wel warm en luisterend. Wat ik altijd erg aan hem waardeerde was dat hij niet hield van conformisme en vooral niet van mensen die hem naar de mond praatten. Als je hem met een cliché bestookte, nam hij gewoon een tegenpositie in, alleen maar om te kijken of je echt je standpunt kon onderbouwen.”

Weer levend

Prins Claus overleed in 2002, maar soms voelt Constantijn dat zijn vader nog in de buurt is. “Soms ruik je iets, of dan zie je iets, dan is er een herinnering en dan in een keer is iemand weer levend. Dan heb ik wel het gevoel dat hij dan, of mijn broer, ergens stapjes met je meeloopt. Er zijn van die momenten dat er weer even die aanraking is.”

Veranderende band

“Mijn vader heeft heel veel depressies gehad, dat was niet zo makkelijk. Maar later was hij er altijd. Hij zei niet zoveel. Op een gegeven moment stelde hij een vraag en die vraag zette je erg aan het denken. Hij was een kritische man, maar wel heel warm en hartelijk. Hij vond het altijd moeilijk als ik hem ophemelde of zei dat ik waardeerde dat hij zo objectief was. Hij had ook wel zelfspot. Hij zei: 'Op mijn graf moet je zetten: Hier liegt ein Hochstapler' [Hier ligt een opschepper].”

Dochter Eloise

Prins Constantijn doet deze week meer boekjes open over zijn familie. Aan Blauw Bloed vertelde hij over zijn dochter, Eloise, en vooral hoe trots hij op haar is. “Ze geeft een heel sterke maatschappelijke invulling aan haar eigen ideeën. Ze zet zich erg in voor vintage clothing, zij moedigt aan dat je kleren hergebruikt en doorverkoopt. Zij is al heel erg geëngageerd. Of ze daar ook haar werk van gaat maken, dat zullen we zien.”

Bron: RTL Nieuws, Blauw Bloed | Beeld: © RVD – Martijn Beekman

Laatste nieuws