8 manieren waarop prinses Diana brak met royal traditie

Door haar werd er een nieuw pad gecreeerd voor toekomstige Windsor-prinsessen.

Van een praktische benadering van het ouderschap tot zich uitspreken over geestelijke gezondheid; Lady Diana Spencer deed dingen op haar manier.

Een betaalde baan

Diana was de eerste ooit die voordat ze in het huwelijksbootje stapte, een salaris gestort kreeg door haar baan als kinderjuf en nanny in Londen. Zo werd ze de eerste royal bruid ooit met een betaalde baan.

Trouwring

Het ding is misschien wel het bekendste juweel ooit; de saffieren trouwring van de prinses, maar het iconische sieraad is verreweg van glamoureus. De ring werd namelijk door de jonge bruid zelf uit een catalogus van juwelier Garrard gezocht. Waarbij het normaliter de aanstaande bruidegom is die – op een romantische manier – de trouwring van zijn aanstaande geliefde laat maken en samenstelt, was dit een ander verhaal bij Charles en Diana. Nee hoor, Diana vond 'm mooi en wilde de ring dolgraag hebben. Tegenwoordig zien we 'm schitteren aan de hand van de hertogin van Cambridge.

Trouwgelofte

© BrunoPress

Zelfs de huidige koningin, Elizabeth, stond erop dat ze haar prins, Philip, zou 'gehoorzamen' in hun huwelijksgeloften, maar Diana koos ervoor om deze regel weg te halen tijdens hun huwelijksdag in 1981. In plaats daarvan beloofde ze 'hem lief te hebben, hem te troosten, te eren en te bewaken, in ziekte en gezondheid'. De beslissing was destijds controversieel. Sarah Ferguson en Sophie Rhys-Jones beloofden tijdens hun huwelijksgeloften in 1986 en 1999 wél hun prinsen te gehoorzamen. Toch heeft Diana haar 'verzet' wel wat teweeggebracht. Beide schoondochters, Kate Middleton en Meghan Markle, lieten het gedeelte van het gehoorzamen aan hun partners links liggen.

De Lingo Wing

Die o-zo bekende Lingo Wing. Het is hét moment wanneer prins William en hertogin Kate hun telg(en) aan de rest van de wereld introduceren. Het is een traditie die hun (schoon)moeder startte. Prinses Diana was namelijk de eerste die in het ziekenhuis beviel van haar kinderen. Net zoals de hertogin Cambridge deed zij dit in het St. Mary's Ziekenhuis.

Openbare school

Geen koninklijke docenten en thuisonderwijs voor Diana's zonen! Prins William werd de eerste erfgenaam van de Britse troon die naar een openbare school ging, op aandringen van zijn moeder. “De beslissing om William, 3, zijn vingerverfvaardigheden onder gewone mensen te laten ontwikkelen, toonde de invloed van Diana, prinses van Wales, die zelf op een kleuterschool had gewerkt toen ze nog maar een Lady was”, schreef George Hackett in Newsweek in 1985 van William die naar de kleuterschool van Jane Mynor gaat.

Haar relatie met de pers

Terwijl andere royals (eigenlijk elke royal) hun stiff upper lip hielden, was Diana eerlijk over het minder-dan-glamoureuze delen van haar leven. En vooral toen haar sprookjeshuwelijk in duigen viel. Charles en Diana gingen in 1992 uit elkaar. Datzelfde jaar gaf Diana een explosief interview aan BBC's Panorama, waarin ze openhartig is over de affaire en zei: “Nou, we waren met drieën in dit huwelijk, dus het was een beetje druk,” verwijzend naar Charles' toenmalige minnares en tweede vrouw, Camilla.

© BrunoPress

Hoeden en handschoenen

We zien koningin Elizabeth, hertogin Kate en zelfs onze eigen koningin geregeld met een hoofddeksel ten tonele verschijnen. Ook dragen de Britse royals voortdurend handschoenen – naar werkbezoeken, tijdens gala's, you name it. Diana zei de koninklijke hoeden en handschoenen vrij snel gedag en zei hierover: “Je kunt een kind niet knuffelen terwijl je een enorme hoed op je hoofd hebt.” De reden dat ze stopte met de handschoenen? “Ze stopte met het koninklijke protocol, omdat ze graag handen vasthield bij het bezoeken van mensen. Ze hield van direct contact met de mensen die ze ontmoette. Met een handschoen aan werd dit onpersoonlijk, vond de prinses”, vertelt Eleri Lynn.

AIDS

Op het hoogtepunt van de aids-epidemie in 1987 deed prinses Diana iets opmerkelijks: ze schudde de hand van een aids-patiënt in Londen, een simpele daad die over de hele wereld weergalmde en stigma's verbrak in een tijd waarin de publieke angst om de ziekte te krijgen heerste. “Ze was heel echt en erg over menselijk contact”, vertelde haar broer Charles. “En wat er echt toe deed die dag, was om een heel duidelijke boodschap over te brengen: 'Ik ga deze heer aanraken – en jullie kunnen allemaal in een gemeenschap bestaan met mensen die lijden, en we moeten helpen.”

Bron: People | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws