Máxima en haar saffieren tiara’s

September is de maand van de saffier, de koninklijke edelsteen bij uitstek.

September is de maand van de saffier, een edelsteen die symbool staat voor wijsheid en loyaliteit, maar ook al sinds jaar en dag met royalty in verband wordt gebracht. Niet gek dus dat de steen een prominente plek kreeg bij de inhuldiging van ons koningspaar.

Royal blue

Blauw is dé kleur van koningen en koninginnen, en mede daardoor is er in elke koninklijke schatkist wel een verzameling saffieren te vinden. De hertogin van Cambridge stemt haar outfit graag op haar saffieren verlovingsring af en ook koningin Máxima schittert zo nu en dan in het helderblauw, samen met een paar prachtstukken uit de royal juwelencollectie.

Beeld: BrunoPress

Zoals hierboven bij de 70ste verjaardag van koningin Margrethe (2010). Deze tiara staat bekend als de saffieren kettingtiara, omdat hij werd vervaardigd uit een halsketting met saffieren die koningin Wilhelmina als huwelijkscadeau kreeg. In 1962 werd de ketting opgesplitst in een aantal kleinere juwelen, zodat elk van Juliana's dochter er een sieraad van kon dragen. De tiara ging naar prinses Margriet, maar ze heeft hem zowel aan Beatrix als aan Máxima uitgeleend.

De inhuldigingstiara

Het blijft een adembenemend plaatje, koningin Máxima bij de inhuldiging in 2013. Ze droeg die dag een indrukwekkende saffieren tiara die nog van koningin Emma is geweest. Oorspronkelijk zaten er naast 33 blauwe edelstenen ook 665 briljanten (!) in. Een paar daarvan werden later verwijderd, omdat de tiara iets te zwaar werd om een hele avond op je hoofd te houden. Wie mooi wil zijn, moet hoofdpijn lijden… Voor de inhuldiging werd het sieraad nogmaals aangepast, waardoor het gewicht beter verdeeld kon worden en de tiara meer op een kroon begon te lijken. Wel zo toepasselijk!

Beeld: BrunoPress

Alleen voor de koningin

Bijzonder is dat deze saffieren parure alleen maar door koninginnen gedragen mag worden. Máxima heeft dus komende jaren het alleenrecht, totdat prinses Amalia het stokje overneemt. Ze maakt er goed gebruik van. Zo droeg koningin Máxima de tiara én de inhuldigingsjurk nogmaals bij een staatsbanket in Denemarken in 2015, tijdens een leuk onderonsje met prins Hendrik en koningin Margrethe:

Beeld: BrunoPress

En opnieuw in 2018, voor de nieuwste ronde staatsieportretten. Wederom met een Jan Taminiau-japon, altijd een winnende combi. We zijn benieuwd wanneer de saffieren weer tevoorschijn komen!

Beeld: © RVD – Erwin Olaf

Bron: Royal Central, Veerman Juwelen | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws