Wat als Amalia geen koningin wil worden?

Als koning Willem-Alexander troonsafstand doet of komt te overlijden, is prinses Amalia op dat moment automatisch koningin.

Lees ook

Het is een rol die ze sinds haar geboorte heeft meegekregen. Maar wat als kroonprinses Amalia andere plannen heeft?

We kunnen stellen: het leven van Amalia is anders dan van andere kinderen, toch willen haar ouders, koning Willem-Alexander en koningin Máxima, dat ze een zo normaal mogelijk jeugd heeft. “Met haar zusjes, met haar vriendinnen en vrienden”, vertelde haar vader eens in een interview.

Zo wordt ze voor het grootste gedeelte buiten de spotlights gehouden – we zien haar enkel bij speciale gelegenheden – en ze ging naar een openbare basisschool én middelbare school. Maar echt ‘normaal’ is haar leven natuurlijk niet. Het begon al bij haar geboorte toen journalisten in de rij stonden om het eerste kiekje van de pasgeboren kroonprinses te schieten. Ook wordt de rest van haar ‘eerste grote’ momenten op de kiek gelegd. Denk aan de eerste ontmoeting met haar juf in groep 1 en het weg-fiets-moment-naar-de-middelbare. Toch gaat haar leven er echt anders uitzien wanneer ze de woorden: ‘Zo waarlijk helpe mij god almachtig’ uit zal spreken. De woorden zijn het startsein voor het leven op de troon en vanaf dat moment is ze officieel koningin.

LEES OOK: Hierdoor leren we prinses Amalia binnenkort veel beter kennen

LEES OOK: Hoe de stijl van prinses Amalia zich aan het ontwikkelen is

LEES OOK: Heeft Amalia haar stageplek gevonden?

Het zal nog even duren voordat Amalia deze zin zal uitspreken, naar verluidt is haar vader nog lang niet van plan om troonsafstand te doen, dus ze heeft nog heel lang om zich voor te bereiden, maar hoe doe je dat eigenlijk? Een prinses opleiden tot koningin? Het is niet dat er een speciale koninginnenschool bestaat… “Als vorst(in) moet je veel kunnen en weten, zoals het spreken van verschillende talen. Je ontmoet vele belangrijke personen en leiders in het buitenland om dingen te bespreken, te onderhandelen en om Nederland leuk om de kaart te zetten.” Qua talen hoeft de prinses zich geen zorgen te maken. Zo spreekt ze vloeiend Nederlands, Engels en Spaans, en heeft ze lessen in het Chinees gevolgd. Ook gokken we erop dat ze zich in het Duits prima verstaanbaar kan maken.

Kroonprinses Amalia, prinses Beatrix en koning Willem-Alexander tijdens een ski-vakantie in Lech © BrunoPress

Ook is ‘etiquette’ een ding in het koninklijke leven. Je moet weten wat je wel en niet kunt (en mag) doen. Als geboren prinses moet dit helemaal goed komen; ze komt uit een zorgzaam gezin dat elkaar met van alles helpt, ze krijgt een eigen hofhouding en is zelf leergierig. Daarnaast moet Amalia aan de slag om een eigen handtekening te creëren. Eén van de belangrijkste taken van een koning of koningin is het ondertekenen van wetten, want pas dan is een wet officieel. Verder zal ze de komende jaren veel over de Nederlandse geschiedenis en politiek gaan leren en zal ze wel eens instappen in het vliegtuig voor een werkbezoek naar het buitenland aan de zijde van haar vader en moeder – we kijken nu al uit naar de eerste beelden van het Royal Power Trio.

Koningsdag 2021 © BrunoPress

Maar stel nu dat Amalia haar toekomstige taak als koningin van Nederland helemaal niet ziet zitten? Hoe zorgt de kroonprinses ervoor dat ze geen koningin wordt? Weigeren kan dus niet, dat kan pas wanneer ze op de troon zit. “Met andere woorden: Amalia kan pas zeggen dat ze geen koningin wil zijn, als ze al koningin is.” Hopelijk komt het nooit zo ver. Willem-Alexander vertelde ooit in het een interview (naar aanloop van zijn eigen troonsbestijging) dat zijn oudste dochter ‘m al vroeg wanneer het haar beurt zal zijn. Is er dan niks wat ze kan doen als ze besluit géén koningin te zijn?

Ja, er is iets wat ze kan doen. Namelijk: dan zou ze in het geheim met iemand moeten trouwen. Voor een huwelijk heeft de prinses officieel toestemming nodig van Nederlandse politici. Heeft ze die toestemming niet en trouwt ze toch? Dan verliest ze het recht op de troon en kan ze dus geen koningin meer worden. Laten we hopen dat het nooit zo ver komt (en dat ze dit artikel nooit leest). Voor nu kunnen we niet wachten tot haar 18de verjaardag. Hopelijk zien we onze kroonprinses wat meer op de voorgrond, want geloof ons: prinses Amalia heeft heel wat in petto voor ons. Daar zijn we van overtuigd.

Bron: NOS, Telegraaf, ANP | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws

Zie ook