Sarah Ferguson deelt brief aan prinses Eugenie en prinses Beatrice: ‘Jullie hebben beide zoveel wreedheid moeten verduren’

Trotse (groot)moeder Fergie pinkt een traantje weg.

Dat de vader van haar dochters momenteel behoorlijk onder vuur ligt, laat Sarah Ferguson even voor wat het is. In een open brief aan prinses Beatrice en prinses Eugenie deelt ze vooral honingzoete woorden over het (groot)moederschap. Lees mee!

Bedankt, universum

Op de website van Good Housekeeping publiceert Sarah Ferguson, hertogin van York, een open brief aan haar twee dochters. Dit jaar werd 'Fergie' voor het eerst grootmoeder – prinses Eugenie's zoontje August is nu zeven maanden oud, prinses Beatrice staat op het punt om te bevallen van haar eerste kind. De hertogin is een 'jonge grootmoeder', in haar eigen woorden, en vooral een erg emotionele, in de onze.

“Elke dag bedank ik het universum dat ik jullie moeder mag zijn. Jullie zijn altijd al het bloed geweest dat door mijn aderen stroomt. Al sinds jullie kleine ukkies zijn, maken jullie mijn leven compleet.”

“Ik zie hoe jullie harten vol zijn van nederigheid, blijdschap en vreugde, en ik verwonder me over jullie beiden. Nu, in jullie als moeders, zie ik kracht, moed, standvastigheid, integriteit en goedheid, en de manier waarop jullie iedere uitdaging en ieder moment omarmen. Het is een buitengewoon gevoel wanneer je kind moeder wordt. Plotseling hebben mijn kleine meisjes hun eigen kleintjes…daar moet ik even aan wennen.”

Jonge oma

Het klinkt alsof Fergie wel een traantje weg heeft gepinkt tijdens het schrijven van de brief. “Als ik huil of een traan laat als jullie wegrijden, dan komt dat omdat ik zo trots op jullie ben. 33 jaar lang was het alleen wij, maar nu hebben jullie eigen gezinnen, en ik had niet blijer kunnen zijn voor jullie en mijn fantastische schoonzonen, Jack en Edo.”

“Met 61 jaar ben ik een jonge oma, en ik vind het heerlijk. Ik glimlach elke dag vanuit mijn hart, want zo voelt het om oma te zijn. Ik heb zo veel leuke ideeën over wat ik met mijn kleinkinderen kan doen, en ze zijn natuurlijk het perfecte nieuwe publiek voor mijn kinderboeken.”

De drie C’s

“Jullie hebben beide wreedheden te verduren gehad, zijn geconfronteerd met cyberpesters, toetsenbordstrijders en socialmediatrollen. Jullie stonden sterk tegenover al deze tegenspoed. Wat er ook op jullie pad komt, jullie blijven in harmonie met het leven.”

“Ik heb jullie altijd de drie C's geleerd: communicatie, compromis en compassie. En jullie laten ze alle drie zien. Ik wil dat jullie voorwaarts en opwaarts gaan. Kijk altijd omhoog. Als ik wolken zie, dan denk ik aan het Franse citaat Le ciel reste, mais les nuages passent – de lucht blijft, de wolken drijven voorbij.”

Van moeder tot moeder

Een sprookjesachtig happy end, daar gelooft Sarah helemaal in voor haar dochters en kleinkinderen. “Wanneer jullie kinderen hun eigen paden bewandelen, leer hen dan om authentiek te zijn, zoals ik jullie heb geleerd. Vertel hen om altijd naar het plezier te zoeken – om de natuur te zien, vogels te horen zingen, de regendruppels te voelen die de bomen laten lachen. Geloof in elfjes en in de magie van iedere dag. Geef nooit op op de weg naar glimlachen en regenbogen, en onthoud het gezegde: 'Ook dit gaat voorbij, net als de wolken aan de hemel.'” Meteen een beginnetje voor je volgende kinderboek, Fergie?

Bron: Good Housekeeping | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws