Gravin Sophie bijzonder openhartig over menopauze: ‘We zijn de jongsten niet meer’

Opvliegers en vergeetachtigheid zijn ook royals niet vreemd.

Lees ook

Het lijkt hoog op de agenda van de Britse royals te staan: taboes doorbreken. Zo praat prins Harry graag over mentale gezondheid, geeft hertogin Kate toe dat het ouderschap niet altijd over rozen gaat en deelt gravin Sophie haar overgangsperikelen.

Vergeetachtigheid

In een videogesprek met Wellbeing of Women laat gravin Sophie, de vrouw van prins Edward, weten dat de overgang ook op haar een behoorlijke impact heeft gehad. Vooral haar geheugen had het er zwaar mee.

“Plotseling kun je je niet meer herinneren waar je in hemelsnaam over aan het praten was”, aldus de 56-jarige gravin van Wessex over haar ervaringen. “Als je dan ook nog bij een afspraak bent en je gewoon geen woorden meer hebt. Dan sta je daar en denk je 'Wacht eens, ik dacht dat ik best een intelligent persoon was.' Wat is er met me gebeurd? Het is alsof iemand je hersenen heeft verwijderd en ze een tijdje later pas weer terugplaatst.”

Een feestje waard

Maar Sophie ziet ook zéker positieve kanten van de menopauze. “We zouden eigenlijk moeten vieren dat we niet meer ongesteld worden. Het zou een bevrijding moeten zijn. Maar het voelt als het einde van iets. Het wordt altijd als iets heel negatiefs omschreven.”

“En ja, dan moeten we ook toegeven dat we een jaartje ouder worden, we zijn de jongsten niet meer. We zijn niet meer 'productief', om het zo maar te noemen. We zijn voorbij die fase, en dat is toch wel een bijzonder moment.”

Begin en einde

Volgens Sophie kan het onderwijs rondom de menopauze wel een stukje beter. “Hoeveel wordt jonge meisjes nu eigenlijk verteld aan het begin? We krijgen te horen dat we ongesteld kunnen worden, maar horen we ook dat het op een gegeven moment ophoudt? We willen die gesprekken niet voeren wanneer we jong zijn en kinderen krijgen en dan plotseling denk je: 'Mijn hemel, wat gebeurt er?'”

Bron: Hello! | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws

Zie ook