Op reis: in deze Duitse stadjes is het vorstelijk vertoeven in de herfst

Middeleeuwste stadjes, groene valleien en schilderachtige vergezichten: dat is Noordrijn-Westfalen. Wij delen onze tips voor een heerlijke reis net over de grens.

Lees ook

Niet ver van de grens en toch zo'n andere, sprookjesachtige wereld: de herfst is het perfecte seizoen om een bezoekje te brengen aan Noordrijn-Westfalen. In welk stadje strijk jij neer om te genieten van prachtige vergezichten, cultuur en natuurlijk een goed glas wijn?

Diverse stadjes

Op nog geen 250 kilometer rijden van Utrecht liggen de leuke, diverse stadjes van Noordrijn-Westfalen (NRW), te midden van de uitgestrekte bossen.

Een van die pareltjes is Zons, een middeleeuws stadje langs de Rijn. In het stadscentrum (denk: lieflijke geplaveide steegjes, romantische oude stadsmuren, mooie uitzichten over de rivier) is veel te ontdekken, met of zonder gids. Juist in de herfst is het hier een levendige bedoening, omdat het 'Burglichter Zons' plaatsvindt, een adembenemend licht-, muziek- en cultuurspektakel.

Alstadt van Zons © Miriam Rippers @1punkt7_design

Vakwerk in zwart-wit

We steken de Rijn over en trekken verder Duitsland aan om bij nog zo'n plaatje van stad te komen. Straight out of a fairy tale, de schattige vakwerkhuisjes van Freudenberg. Dit stadje lijkt plotseling op te duiken tussen de bossen en groene valleien en verrast met een centrum dat al eeuwen onveranderd lijkt. Geniet van de zwart-witte vakwerkhuisjes omgeven door herfstkleuren terwijl je door de 'Alten Flecken' wandelt. Een fenomenaal uitzicht over de stad heb je al helemaal vanaf de 12 km lange rondweg Freudenberger Fachwerkweg. Dus trek die wandelschoenen aan en vergeet je camera niet!

“Alter Flecken” in Freudenberg © Tourismus NRW e.V.

Voor de cultuursnuivers

Ook de cultuursnuiver hoeft zich niet te vervelen langs de oevers van de Rijn. Ben je bijvoorbeeld bekend met het werk van de excentrieke kunstenaar Joseph Beuys? Ter gelegenheid van zijn 100ste verjaardag ontwikkelde het plaatsje Mönchengladbach een app voor een interactieve stadstour in het spoor van de beeldend kunstenaar.

Beuys Mural © Marketinggesellschaft Mönchengladbach mbH

Of ga naar Essen, een must voor de kunstliefhebbers. Je kunt er de dag beginnen met Picasso, Cézanne en Monet in Museum Folkwang. De toegang tot de permanente tentoonstelling is zelfs gratis, dus je vakantiegeld kun je bewaren om culinair te genieten. Al mag dat juist hier ook gewoon een vette hap zijn. Essen kent een van de oudste snackbars van Duitsland. ‘Zum Xaver’ serveert naar verluidt de lekkerste currywurst van Essen, misschien zelfs van het hele land. Goed gevoed flaneer je daarna over de hippe Rüttenscheider Straße met kleine winkeltjes en cafeetjes, om je dan ’s avonds in de ‘School of Drinking’ te laten onderwijzen in de vakken gin, whisky en rum. Nog nooit zaten we zo graag in de schoolbanken!

Museum Folkwang, Los Carpinteros – Helm, Helmet, Yelmo © Sebastian Drüen 

De mooiste vergezichten

Een romantische bestemming in deze regio is het schilderachtige vakwerkplaatsje Tecklenburg. Het wordt ook wel het 'balkon van Münsterland' genoemd, omdat je er zulke fantastische vergezichten en panorama's hebt. En dat voor een stadje dat zo dichtbij de Nederlandse grens ligt! De omgeving van Tecklenburg is een waar wandelparadijs. Na een stevige wandeling door het Teutoburgerwoud hebben we een bord Duitse kost en een lokaal wijntje méér dan verdient.

Tecklenburg „Haus des Gastes“ © Münsterland e.V., Phil Fölting

Kriebelt het al om op reis te gaan? Lees hier meer over een magische herfst in Noordrijn-Westfalen.

Beeld header: Herbststimmung am Baldeneysee in Essen © Johannes Höhn @pangea

Laatste nieuws

Zie ook