Wat gebeurt er als Amalia met een vrouw wil trouwen? 

Moet gewoon kunnen. Al denkt de staat daar blijkbaar anders over. 

Hoewel ze momenteel nog minderjarig is, weten we allemaal dat Amalia in de toekomst plaats zal nemen op de troon. Tenminste, dat is het geval als ze niet met een vrouw in het huwelijk treedt.

Achttiende verjaardag

Over een paar maanden breekt het moment aan waarop prinses Amalia achttien jaar wordt. Er gaan daarmee veel dingen voor de kroonprinses veranderen. Hoog tijd voor een boek, moet schrijver en staatsrechtskundige Peter Rehwinkel gedacht hebben. Deze week verscheen Amalia, de plicht roept waarin Rehwinkel uitlegt wat onze Amalia staat te wachten als volwassene, onder andere wat er kan gebeuren als het oudste kind van Willem-Alexander haar hart verliest aan een vrouw.

Huwelijk met een vrouw

Volgens het regeringsstandpunt moet Amalia de troon opgeven als ze met een vrouw zou trouwen, zo schrijft Rehwinkel in zijn boek. Zo stelde de regering in 2000 – wat dus nog niet eens zo heel lang geleden is – dat het troonopvolgerschap vervalt als er een homohuwelijk plaatsvindt.

“In dat geval wordt namelijk ‘de essentie van het erfelijke koningschap op het spel gezet, aangezien op voorhand vaststaat dat uit een dergelijk huwelijk geen kinderen geboren kunnen worden’, zo schreef de toenmalige regering.

Betekent dit dat Amalia alleen maar koningin kan en mag worden als ze op mannen valt? “Nee, maar wel als ze ook met een vrouw zou willen trouwen”, vertelt Rehwinkel aan Linda. “Het staat niet zo officieel in de wet, maar de regering heeft wel dit standpunt ingenomen. Haar geaardheid heeft zo dan opeens staatsrechtelijke relevantie.”

Bron: Linda | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws