Royal family haalt herinneringen op aan prins Philip: ‘Ik denk dat de mosterdvlekken nog op het plafond zitten’

Deze niet eerder vertoonde beelden laten een heel andere kant van prins Philip en Queen Elizabeth zien.

Nooit eerder vertoonde beelden uit het archief van de Queen, in combinatie met persoonlijke anekdotes van de royal family: het leverde een documentaire op die een bijzonder inkijkje geeft in het gezinsleven van de Britse royals.

In de nieuwe BBC-docu Prince Philip: The Royal Family Remembers halen de kinderen en kleinkinderen van prins Philip en Queen Elizabeth herinneringen op aan hun (groot)vader, die in april dit jaar op 99-jarige leeftijd overleed. De documentaire was eigenlijk bedoeld voor de honderdste verjaardag van de prins.

Alleen al door de trailers van de documentaire krijgen we een heel ander beeld van Elizabeth en Philip. Geen koninklijk paar ver voorbij de pensioenleeftijd, maar een stel jonge ouders dat driewielerraces houdt. “Hij was geweldig in het organiseren van gekke spelletjes”, vertelt prins Charles in een van onze nu al favoriete momenten. Kijk Elizabeth op hakken achter de kinderen aanrennen!

Grappen en gekkigheid, daar stond prins Philip echt bekend om, beamen ook alle kleinkinderen van de Queen. “Hij kwam vaak in de problemen met mijn grootmoeder”, vertelt prins William. Een van zijn favoriete grappen was die met een potje mosterd. “Hij haalde de deksel van het potje en zette het tussen je handen. Dan klapte hij je handen samen om mosterd omhoog te schieten naar het plafond.”

Ook Zara Tindall, de dochter van prinses Anne, weet dat nog goed: “Ik weet niet meer precies wat hij dan zei, maar uiteindelijk slaat hij je handen samen en zit het overal op het plafond.” Broer Peter voegt toe: “Ik denk eigenlijk dat de vlekken er nog steeds zitten.”

Ook prins Harry werkte mee aan de documentaire. Naast de grappen van zijn grootvader omschrijft hij de grote liefde die hij tussen Philip en de Queen zag. “Die twee samen waren zo'n schattig stel. Achter wat de wereld ziet, zitten er twee individuen die dolverliefd op elkaar waren en die beiden, vanaf een jonge leeftijd, hun leven hebben gewijd aan dienstbaarheid. Dat schept een ongelooflijke band tussen twee mensen.”

“Ik mis zijn gevoel voor humor, maar ik mis hem vooral voor mijn grootmoeder, want ik weet hoe enorm sterk ze samen waren. Ik weet ook dat ze het gaat redden zonder hem.”

De documentaire is woensdagavond om 22:00 uur Nederlandse tijd te zien bij BBC One.

Lees ook: Charles onthult details over laatste gesprek met Philip

Bron: BBC, People, 9Honey, Marie Claire UK | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws