‘Charles past voor het koningschap en geeft ‘m meteen door aan William’

Aan troonopvolgers hebben de Windsors geen gebrek, ze zijn ruim op voorraad.

Er is een gevoelige en moeilijke beslissing gaande bij de Windsors.

De eeuwige kroonprins van Engeland, prins Charles, wordt naar verwachting koning als zijn moeder, Queen Elizabeth, overlijdt. Prins Charles staat dus in de wacht, al sinds 1952. Geen andere troonopvolger heeft zo lang moeten wachten om het stokje over te kunnen nemen. Mocht Charles ooit koning worden – en we zien de Queen eerlijk gezegd best 100 worden – dan zal hij ook de oudste persoon zijn die wordt gekroond in de geschiedenis van Engeland. Hoe beleefd gefrustreerd hij er eerder ook over was (hoe kun je kribbig zijn over de goede gezondheid van een moeder waar je van houdt?), tegenwoordig lijkt hij er vrede mee te hebben. Echter, de vraag die vandaag de dag speelt luidt: of hij de Britse kroon rechtstreeks zal doorgeven aan zijn oudste zoon, prins William? Sommige koninklijke experts denken van wel. Stewart Pearce denkt dat Charles “de troon niet zal gaan bestijgen, maar meteen de titel van koning aan de hertog van Cambridge schenkt”.

De royaltydeskundige voegde eraan toe: “William was sinds zijn vroege tienerjaren altijd al deel van Het Gesprek. De keuze om Charles als vorst over te slaan staat al langer ter discussie.” Mocht Charles dit plan door willen laten voeren, zou het Britse parlement erbij betrokken moeten worden. “Volgens het gewoonterecht wordt prins Charles automatisch koning op het moment dat de koningin sterft. Prins William kan alleen koning worden als prins Charles ervoor kiest om af te treden. Daarvoor zou wetgeving nodig zijn, zoals gebeurde met de Verklaring van Abdicatiewet 1936. De erfopvolging wordt geregeld door het parlement (zoals in de Successiewet 1700 en de Kroonwet 2013); het kan alleen door het parlement worden gewijzigd en kan niet eenzijdig worden gewijzigd door de vorst van die tijd.”

Dat zou wat zijn. Charles staat erom bekend om de eeuwige kroonprins te zijn – al meer dan 60 jaar wacht hij op deze rol. Mocht Charles wél tot koning worden gekroond, dan zou dan voor een korte tijd zijn, naar verluidt. “Na meer dan 60 jaar als troonopvolger te hebben gewacht, zou het voor de hand liggen dat prins Charles de troon wil bestijgen en de koninklijke taken wil uitvoeren waarvoor hij zich zo lang heeft voorbereid. Maar het zou even natuurlijk zijn als hij, na een paar jaar te hebben geregeerd als een steeds ouder wordende monarch, ervoor kiest het parlement uit te nodigen om de troon aan prins William over te dragen.”

Laatste nieuws