‘Queen Elizabeth geeft volgend jaar grootste feest ooit’

De Britten krijgen er zelfs een extra dag vrij voor!

Volgend jaar dient Queen Elizabeth alweer 70 jaar als koningin van Groot-Brittannië en daarmee is ze de langst regerende vorstin ooit van het land. Dat moet natuurlijk grootst gevierd worden, moeten de Britten hebben gedacht, want de voorbereidingen voor het feest zijn nu al in volle gang. “Zelfs Queen Victoria kon niet op zo’n extravagant feest rekenen”, klinkt het bij de BBC.

Jubileum

Volgend jaar is het een jubileumjaar voor de koningin. Dan zit Queen Elizabeth al 70 jaar op de Britse troon. De Britten krijgen zelfs een paar dagen extra weekend cadeau, van 2 tot en met 5 juni – onze Koningsdag steekt er schamel bij af.

“Het wordt een feest dat je niet mag missen”, vertelt Nicholas Coleridge, voorzitter van het Londense Victoria & Albert Museum. “De bekende Trooping The Colour-ceremonie zal plaatsvinden tijdens dat weekend. Daarnaast zal de Queen een lunch bijwonen bij de burgemeester van Londen én ze zal vuurwerk afsteken. Daarna volgt er nog een groot concert, georganiseerd door de BBC.”

Spektakel

En dat is nog niet alles. “Er zullen in totaal 6.500 performers optreden in de hoofdstad”, vertelt Coleridge. “Zij zullen meelopen in een indrukwekkende optocht. We hebben ervoor gezorgd dat er niet alleen Londenaars meelopen. Er zullen mensen zijn uit alle 54 landen van het gemenebest. Intussen zijn er al 17 theatergroepen die zich hebben ingeschreven om mee te lopen. Er zal ook een mysterieuze bekende artiest te zien zijn, maar die houden we nog even geheim. Zelfs Queen Victoria kreeg in 1897 niet zoveel mensen op de been voor haar diamanten jubileum.”

Het zal een groot spektakel worden, als we de voorzitter zo horen. Dat mag ook wel, want naar verwachting gaat het hele feest tussen de 12 en 15 miljoen euro kosten. “Ook de Queen en de rest van de royals zullen meerijden in de optocht. Er zijn gouden koetsen en mooie wagens… Mensen zullen hun ogen kunnen uitkijken. Het hele gebeuren zal worden uitgezonden door BBC, en de zender verwacht zo’n miljard kijkers wereldwijd. Men hoopt dat zo’n feestelijke sfeer de Britten zal opbeuren na een grimmig jaar onder de duim van het coronavirus”, aldus Nicholas Coleridge. Een over-the-top royal party? We kunnen niet wachten!

Bron: HLN | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws