Pauline Ducruet, ‘de prinses die opgroeide in het circus’, over haar royal opvoeding

"Het was pure vrijheid, iets dat veel kinderen denk ik niet kennen."

Lees ook

Ze heeft een groot modehart, zoals de meeste van Grace Kelly's kleindochters, en groeide op in een familie die nauwe banden heeft met Hermès, Dior en Chanel. Maar de jeugd van Pauline Ducruet, de dochter van prinses Stéphanie van Monaco, draaide niet bepaald om haute couture.

Wonen in een caravan

De ouders van Pauline, prinses Stéphanie en haar bodyguard Daniel Ducruet, scheidden van elkaar toen ze nog een jong meisje was. Maar haar vader en moeder bleven close, vertelt Pauline aan Telegraph. “Hoewel ze al heel vroeg uit elkaar gingen, wilden ze er altijd voor zorgen dat we opgroeiden met twee ouders.”

Een erg gewone opvoeding kreeg Pauline echter niet. En dat niet vanwege haar royal afkomst. Jarenlang woonde ze juist in een caravan en reisde ze met haar moeder mee met het circus waar Stéphanie's nieuwste vlam, een olifantentemmer, werkte. “Dat was heel willekeurig”, vindt Pauline achteraf. “Maar het was interessant en ik was de hele tijd buiten met dieren. Ik bracht tijd door met kinderen van over de hele wereld – Duits, Engels, Italiaans, Spaans – en we hadden ons eigen taaltje. Het was een moment van pure vrijheid dat veel kinderen denk ik niet kennen.”

De prinses en de acrobaat

Na de olifantentemmer werd prinses Stéphanie verliefd op een acrobaat uit hetzelfde circus. Veertien maanden lang waren ze getrouwd, daarna keerden Stéphanie en haar dochter Pauline toch weer terug naar Monaco. Maar het circusleven liet Pauline niet helemaal achter zich. “Ik wilde turnpakjes met glitters dragen en zelf acrobaat worden”.

Up and down

Pauline zag in haar jeugd twee uitersten. Naast het nomadische circusleven waren er haar moeder en de rest van de Grimaldi's, die zich altijd klaarmaakten voor het volgende liefdadigheidsgala of glamoureus evenement. “Ik zag hoe mijn moeder zich opmaakte voor een gala in avondjaponnen en met diamanten op haar hoofd. De volgende dag bracht ze ons naar school in een gescheurde jeans en grote laarzen.”

“Ik snap dat mijn opvoeding ongebruikelijk was, maar ik koester het. Ik ben dankbaar voor de jeugd die ik heb gehad.”

Albert & Charlene

Of Pauline in het interview nog iets los wil laten over haar oom en tante, de veelbesproken prins Albert en prinses Charlene? Nee, want de tabloids leest ze als insider niet. “Ik weet wat er gebeurt. Daarvoor hoef ik niet in de tijdschriften te kijken. Iedere keer dat de schijnwerper op mijn familie staat gericht, weet ik waar het over gaat. Dus niets komt als een verrassing.”

Pauline (rechts) met tante prinses Caroline en oom prins Albert. Beeld: BrunoPress.

Bron: The Telegraph | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws

Zie ook