‘Amalia is een typische oudste zus: aanwezig, beschermend, bazig’

De kroonprinses siert vanaf vandaag de cover van de nieuwste Beau Monde! Wie is Amalia nou écht?

Lees ook

Prinses Amalia neemt een bijzondere rol in binnen het Oranje-gezin. Die van oudste kind, opvolger van haar vader en natuurlijk die van grote zus.

Portret van Amalia

Ze is nu even druk met haar tussenjaar, toch mag Amalia vanaf 7 december, als ze 18 wordt, plaatsnemen op de troon. Maar hoe goed kennen we haar nou helemaal? In de nieuwste Beau Monde zet Ella Vermeulen alles wat we weten over de kroonprinses op een rijtje. Als voorproefje: hoe is ze eigenlijk binnen het gezin?

Beschermend en bazig

Uit de schaarse beelden die er van haar zijn, vallen een paar dingen op te maken. Als kind was Amalia een typische oudste zus: aanwezig, beschermend, bazig. Alexia een beetje timide op haar eerste schooldag? Amalia nam haar kordaat bij de hand en stuurde nog net hun ouders niet weg. Ariane een beetje onder de indruk van Koningsdag? Amalia to the rescue, desnoods met een elleboogje in de dij van een beveiliger, om hem opzij te laten gaan. Op foto’s zie je rond haar negende het besef indalen dat ze niet alleen bij een bijzondere familie hoort, maar daar ook een hoofdrol in zal spelen. Het onbevangene ging er een beetje vanaf en ze deed (en doet) enorm haar best om goed over te komen bij de persmomenten.

Zomerfotosessie 2013. Beeld: © RVD – Marcel Vogel

Stabiel thuisfront

Wat Amalia mee heeft, is een stabiel, liefdevol en vrolijk thuis. Haar vader moest, toen zijn moeder Beatrix in 1980 koningin werd, op zijn veertiende van het Baarns Lyceum overstappen naar het Vrijzinnig-Christelijk Lyceum in Den Haag. Die wissel viel hem zwaar. Zijn moeder had het druk in haar nieuwe ambt, zijn vader Claus leed aan zware depressies – geen wonder dat hij zelf voorstelde om even wat afstand te nemen. Van 1983 tot 1985 zat hij op kostschool UWC Atlantic College in Wales, waar nu ook Alexia en de Spaanse kroonprinses Leonor studeren. Amalia is die sores bespaard gebleven: haar vader is een opgewekt staatshoofd, haar moeder iemand die naast haar werk altijd tijd vrijmaakt voor haar dochters. Waar Willem-Alexander vooral negatieve associaties had met de rol van kroonprins – hij straalde op zijn achttiende niets dan ongemak uit – lijkt Amalia er veel relaxter in te staan.

Meer weten over het karakter, (liefdes)leven en de toekomst van prinses Amalia? Lees het hele artikel in de nieuwste Beau Monde. Vanaf vandaag in de winkels en verkrijgbaar via deze link.

Bron: Ella Vermeulen (Beau Monde 14-2021) | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws

Zie ook