Hoe vergaat het graaf Claus-Casimir op zijn Schotse kostschool?

De zoon van prins Constantijn brengt zijn schooltijd door op het beruchte Gordonstoun, waar ook prins Philip en prins Charles hebben gestudeerd. Prinses Laurentien vertelt hoe het met hem gaat.

Niet alleen prinses Alexia maakt haar school af aan een kostschool in de UK, ook neef Claus-Casimir gaat alweer enige tijd naar een boarding school – eentje met een behoorlijke reputatie. Prinses Laurentien vertelt hoe haar zoon het daar vindt.

Gordonstoun

Het Schotse landhuis heeft al heel wat koninklijke leerlingen gekend. Prins Philip ging er naar school, later ook zijn zoons Charles, Andrew en Edward. De Britse kroonprins vond het er verschrikkelijk, noemde zijn schooltijd een 'gevangenisstraf' en wilde zijn eigen zoons ab-so-luut niet naar de afgelegen kostschool sturen. De kinderen van prinses Anne, daarentegen, vonden het er geweldig – het hielp dat er tegen die tijd centrale verwarming was aangelegd. “Natuurlijk had je weleens heimwee, maar ik heb er ook veel plezier gehad”, aldus Zara. “Ik was dol op school en op sport en vond het leuk dat ik de hele tijd met mijn vrienden kon zijn.”

Beroemd en berucht

Door alle royal connecties is de school beroemd en berucht. Kijkers van The Crown weten dat de school in die serie niet bepaald als een gezellig oord wordt neergezet. De prestigieuze boarding school heeft discipline en sport hoog in het vaandel staan. De slaapzalen waren er lange tijd spartaans, al zouden die tegenwoordig een stuk comfortabeler zijn. Bovendien is Gordonstoun veel in het Britse nieuws geweest vanwege het enorme pestgedrag, dat er aan de orde van de dag was. Ondanks alle verhalen besloot Claus-Casimir, de zoon van prins Constantijn en prinses Laurentien, in 2020 toch de overstap te maken naar de Schotse kostschool. Hoe gaat het nu met hem?

Prijswinnaar

“Het gaat goed met hem”, vertelde prinses Laurentien vorige week bij een bezoek aan een Haagse internationale school. “Ik vind het geweldig om te zien dat hij nieuwe vrienden maakt en dat hij zijn eigen dingen ontwikkelt. Hij is heel ondernemend. Hij heeft samen met vrienden een kleine business opgezet en daar hebben ze een prijs voor gekregen, van Young Enterprise Scotland. Dat is gewoon hartstikke leuk om te zien, dat kinderen hun eigen pad kiezen.” Over de reden waarom Claus-Casimir naar Schotland is vertrokken, vertelt de prinses: “We geloven dat er altijd meer in kinderen zit en dat moet eruit komen. Ieder kind verdient het om het op een manier en op een plek te doen waar dat lukt en waar dat goed voelt. Hij is heel ondernemend. Het is mooi om te zien wat voor een zelfvertrouwen zo'n prijs geeft. Dat voelt heel goed voor hem.” Ook de taal is geen drempel voor Claus-Casimir, laat Laurentien weten. Daar heeft hij dankzij het internet meer dan genoeg ervaring mee.

Prinses Laurentien bij de Europese School Den Haag. Beeld: BrunoPress

Zelf bracht prinses Laurentien – toen nog gewoon Petra Brinkhorst – haar middelbareschooltijd door aan het Frans lyceum in Tokio. Na haar studie in Groningen studeerde ze ook nog in Londen en in Californië. Dus wie weet treedt haar zoon in haar voetsporen en is ook Claus-Casimir nog jaren van huis!

Bron: RTL Nieuws, Vorsten, Blauw Bloed | Beeld: © RVD – Jeroen van der Meyde

Laatste nieuws