‘Ondanks alle tegenslagen gaat het goed met de Queen’

Familievetes, rechtszaken, schandalen, een groot verlies... 2021 wordt het nieuwe 'rampjaar' voor Queen Elizabeth genoemd, maar ze laat zich niet kisten.

Familievetes, rechtszaken, schandalen, een groot verlies… 2021 wordt het nieuwe 'rampjaar' voor Queen Elizabeth genoemd, maar ze laat zich niet kisten. Parelketting om, herfststukje op je hoed, grote glimlach opzetten en gáán.

Annus horribilis

Bijna dertig jaar geleden beleefde de Queen een 'horrorjaar', of annus horribilis zoals ze het zelf op z'n chic noemde in haar Kersttoespraak. “1992 is geen jaar waar ik met onverdund plezier op terug zal kijken. In de woorden van mijn meer sympathieke correspondenten: het was een annus horribilis.” Er waren redenen genoeg om dat aan te stippen in haar speech. In dat jaar scheidde prins Charles van prinses Diana, prinses Anne van echtgenoot Mark Philips en prins Andrew van Sarah Ferguson. Prinses Diana publiceerde haar tell-all boek waarin de affaire tussen Camilla en Charles uitgebreid aan bod kwam. Intieme telefoongesprekken van de royals werden opgenomen en gelekt. Topless foto's werden gepubliceerd. Oh, en dan was er ook nog brand in Windsor Castle.

2021: Het nieuwe rampjaar

Komen we bij 2021, ook geen makkelijk jaar voor Her Majesty en haar monarchie. Kleinzoon prins Harry en zijn Meghan stopten definitief als werkende royals en klapten uit de school over het niet zo sprookjesachtige paleisleven. Prins Philip, meer dan 73 jaar lang de steun en toeverlaat van de Queen, overleed in april. Prins Andrew heeft een flinke rechtszaak aan zijn broek hangen en troonopvolger Charles wordt omringd door schandalen. En een brandje is er gelukkig niet geweest, maar een maandenlange lockdown in Windsor Castle wel.

We weten nog niet of de Queen er ook dit jaar naar gaat verwijzen in haar veelbekeken Kersttoespraak, maar tot nu toe houdt ze zich behoorlijk taai. Een paar weken na het overlijden van Philip was ze alweer aan het werk. Zoals altijd met een glimlach op haar gezicht, haar parelsnoeren keurig om, beleefd, grappig en geïnteresseerd als altijd.

De Queen bij Windsor Castle, 6 oktober 2021. Beeld: BrunoPress

Topvorm

Royal fotograaf Chris Jackson ziet ondanks alle tegenslagen ook nog altijd een vrolijke, fitte Queen door de lens van zijn camera. “Ze ziet er fantastisch uit in het oranje. De Queen lijkt absoluut in topvorm”, schreef hij gisteren op Instagram na een royal engagement in Buckingham Palace. (Love die herfsttak op de hoed, Majesteit, how seasonal!)

Beeld: BrunoPress

De Queen vertelt natuurlijk zelden hoe het echt met haar gaat, maar Chris, die met haar meereist voor de mooiste foto's tijdens koninklijke bezoekjes, weet er wel een beeld van te schetsen. Elizabeth 'begint te stralen' als ze een groep doedelzakspelers ontmoet, is 'overduidelijk gelukkig' wanneer ze een paardenrace bezoekt en is 'bijzonder verheugd' wanneer ze een potje zelfgemaakte honing in ontvangst neemt. Het zijn toch de kleine dingen die een Queen gelukkig maken!

Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws