Prinses Eugenie en Jack drie jaar getrouwd: deze details van het huwelijk heb je vast gemist

Van de tiara en trouwjurken tot de trouwauto, overal zit een verhaal achter.

Lees ook

Prinses Eugenie en hubby Jack zijn vandaag alweer drie jaar getrouwd. Tijd voor een terugblik op hun royal wedding! Want er zijn behoorlijk wat details van dit huwelijk die ons nooit eerder zijn opgevallen.

Royal wedding

Op 12 oktober 2018 stapten prinses Eugenie van York en haar grote liefde Jack Brooksbank in het huwelijksbootje. De twee gaven elkaar het jawoord in de St George's Chapel op het terrein van Windsor Castle. Het huwelijk, dat volgde op die van Harry en Meghan, werd door miljoenen mensen bekeken. En hoewel we de hele dag mee konden genieten van de royal wedding, zijn er tóch nog een aantal details die ons nooit zijn opgevallen. Reden genoeg om vandaag, ter ere van het drie jarig-huwelijk, eens terug te blikken op de grote dag.

De tiara van Eugenie

Het was Eugenie's tiaradebuut! Als we kijken hoe vaak de hertogin van Cambridge, Kate Middelton, een tiara draagt, zouden we denken dat het hoofddeksel een vast element is in het leven van een royal. Echter blijkt niets minder waar te zijn voor de prinses van York. Het moment dat Eugenie voor de St George's Chapel uit de trouwauto stapte, zag het publiek haar voor het eerst met een tiara. En dat is helemaal niet zo gek als je weet dat binnen de koninklijke familie tiara's meestal gereserveerd zijn voor getrouwde vrouwen.

Tijdens deze royal wedding droeg de bruid de Greville Emerald Kokoshnik Tiara. Deze mocht de prinses lenen uit de koninklijke collectie van haar grootmoeder, koningin Elizabeth. Eugenie noemt het zelf een “trots moment”, dat ze het hoofddeksel mocht dragen. “Ik heb nog nooit in mijn leven een tiara gedragen. Het was ongelooflijk om zo'n stukje geschiedenis te dragen dat mijn grootmoeder me had geleend,” aldus de prinses.

De newlyweds! (beeld: brunopress)

Fergie’s outfit

De opvallende outfit van Sarah Ferguson, de ex-vrouw van prins Andrew, had een bijzondere betekenis. Het was namelijk een eerbetoon aan haar overleden moeder. De voormalig hertogin van York droeg een smaragdgroene outfit, met een grote gouden strik op haar hoed. Wat veel mensen echter niet weten, is dat Fergie's outfit een knipoog was naar een geliefd familielid dat er niet bij kon zijn op het moment dat Eugenie naar het altaar liep. Susan Ferguson overleed in 1998 op 61-jarige leeftijd door een auto-ongeluk in Argentinië, een jaar na de dood van prinses Diana. Veel mensen dachten dat de keuze voor deze groene kleur te maken had met de groene diamanten in de tiara van de bruid, maar het bleek vooral een persoonlijke keuze te zijn geweest. Fergie legt uit dat ze de uitnodigingen van haar eigen bruiloft ooit terugvond in de handtas van haar overleden moeder. “Ze waren groen – en dat is waarom ik groen droeg die dag”, vertelde de hertogin van York aan Daily Mail.

De smaragdgroene outfit van Sarah Ferguson. (beeld: brunopress)

Details in de trouwjurken

Eugenie droeg twee trouwjurken op de grote dag. Beide jurken bevatten subtiele persoonlijke details, die we niet eerder hadden opgemerkt. Een detail dat de meesten wél hebben gezien, is de lage rug van de bruidsjurk die is ontworpen door Peter Pilotto. Hierdoor was het litteken op haar rug (expres) goed te zien. Op deze jurk waren ook vier bloemenmotieven te zien, dit was een weerspiegeling van hun leven samen. Zo vertegenwoordigde een distel hun liefde voor Balmoral, een klavertje was een eerbetoon aan de Ferguson-kant van de familie, een roos voor de York-familie en een klimop als knipoog naar het toenmalige huis van Jack en Eugenie in Kensington Palace, Ivy Cottage.

Tijdens de receptie droeg de prinses een blush roze zijden jurk, ontworpen door Zac Posen. Ook deze jurk bevatte een knipoog naar de familie van de bruid. De ontwerpster borduurde het symbool van haar familie, de White Rose of York, op de schouder en achterkant van de jurk. Daarnaast was Grace Kelly een inspiratie voor het ontwerp van deze jurk. “Ik wilde iets wat doet denken aan Grace Kelly in To Catch a Thief, dus ik liet dat als inspiratie zien”, legde Eugenie uit.

De lage rug van Eugenie’s trouwjurk maakte haar litteken goed zichtbaar. (beeld: brunopress)

De trouwauto

Kwam de trouwauto van Eugenie en Jack je bekend voor? Dat is niet gek, want het bruidspaar arriveerde in dezelfde auto als William en Kate in 2011. De Rolls Royce Phantom VI uit 1977 was in bruikleen van de koningin, die hem in 1978 ontving voor haar zilveren jubileum. Het ritje naar de receptie was eveneens in een bijzondere auto. Jack nam zijn kersverse vrouw mee in een Aston Martin DB10, één van de acht modellen van de auto gemaakt voor de James Bond-film Spectre uit 2015.

Bron: Honey | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws

Zie ook