Waarom Queen Elizabeth als enige mag rijden zonder rijbewijs 

Daar zit eigenlijk een hele logische reden achter.

Lees ook

We zien Queen Elizabeth regelmatig rondrijden in haar auto. Maar wist je eigenlijk dat ze helemaal geen rijbewijs heeft? De koningin van Engeland is dan ook de enige persoon in het hele land dat is vrijgesteld van een rijbewijs. Een unieke positie!

Tijdens de Tweede Wereldoorlog diende de koningin in de Auxiliary Territorial Service, de vrouwelijke tak van het Britse leger. De jonge prinses heeft daar destijds leren autorijden. Naar verluid kreeg ze kort daarna haar rijbewijs, maar daar heeft ze niet lang plezier van gehad. Hij werd namelijk weer ontnomen toen ze in 1952 officieel de troon besteeg.

Volgens de Britse wet heeft de Queen geen rijbewijs nodig, omdat rijbewijzen op haar naam worden afgegeven. Dezelfde norm is van toepassing op paspoorten. “Omdat een Brits paspoort wordt uitgegeven in naam van Hare Majesteit, heeft de koningin er geen nodig”, verklaart de website van de koninklijke familie. “Alle andere leden van de koninklijke familie, waaronder de hertog van Edinburgh en de prins van Wales, hebben wel een paspoort.”

Sinds 2019 rijdt Queen Elizabeth niet meer op openbare wegen. Dat besluit heeft ze genomen nadat haar overleden echtgenoot, prins Philip, betrokken was bij een verkeersongeval. Echter kruipt de Britse koningin nog wel regelmatig achter het stuur om op particuliere wegen te rijden.

Queen Elizabeth achter het stuur van haar Range Rover. Beeld: Brunopress

Bron: Paris Match | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws

Zie ook