Groothertogin María Teresa van Luxemburg: ‘Verliefd worden op een prins was het ergste dat kon gebeuren’

Het bijzondere liefdesverhaal van de Luxemburgse royals.

Het klinkt als de verhaallijn van een romantische film: Burgermeisje verlaat haar thuisland, wordt verliefd op een prins uit een klein Europees staatje, moet de harten van haar conservatieve schoonmoeder en nieuwe volk veroveren en krijgt uiteindelijk haar royal wedding. Het is het liefdesverhaal van groothertogin María Teresa en groothertog Henri van Luxemburg.

Geen blauw bloed

María Teresa werd geboren in Cuba, maar bracht het grootste deel van haar jonge jaren door in New York, Spanje en Zwitserland. Het was daar, in het Zwitserse Genève in de jaren zeventig, dat ze verliefd werd op een Luxemburgse prins. Tot groot ongenoegen van zijn moeder, groothertogin Josephine Charlotte, die er meer conservatieve ideeën op na hield. Zelf was Josephine Charlotte, voordat ze met de aanstaande groothertog van Luxemburg trouwde, al helemaal thuis in koninklijke kringen. Ze was prinses van België en via haar moeder ook verwant aan de Deense en Zweedse royals. Dat haar zoon nu thuiskwam met iemand zonder een druppel blauw bloed, vond ze uit den boze.

Liefde op het eerste gezicht

“Ik zei tegen mezelf: 'Het ergste dat kan gebeuren, is verliefd worden op een prins'”, vertelt María Teresa aan de Franse Vanity Fair. Maar de liefde houd je niet tegen. “Toen ik deze grote, blonde jongeman zag, voelde ik iets dat ik niet uit kan leggen”, zegt ze over haar eerste ontmoeting met Henri, destijds erfprins, op de Zwitserse universiteit.

Het was al snel dik aan tussen Henri en María Teresa, maar het was twijfelachtig of ze zich konden verloven. Een toekomstig groothertog en een burgermeisje? In de jaren zeventig waren er nog weinig royals die buiten de adellijke kringen een echtgenote zochten. Maar Henri hield voet bij stuk. María Teresa bleek keurig opgevoed en wist zich te schikken naar een leven aan het hof. Nadat ze aan de minister-president van Luxemburg verklaarde dat ze echt verliefd was op Henri, kon er voorzichtig een huwelijk worden georganiseerd.

Bij een staatsbezoek aan Zweden in 2014. Beeld: BrunoPress

Het jaar van de royal wedding

Henri en María Teresa trouwden in 1981, een paar maanden voor 'de koninklijke bruiloft van de eeuw', die van prins Charles en Lady Diana Spencer. De warme, oprecht geïnteresseerde en betrokken prinses Mariá Teresa wint al snel de harten van de Luxemburgers – voor wie de groothertogelijke familie tot nu toe vooral afstandelijk en ietwat kil was.

Alles voor de familie

Naast haar werk voor Luxemburg ontfermt María Teresa zich over haar vijf kinderen: Guillaume, Félix, Louis, Alexandra en Sébastien. Wanneer Henri in 2000 zijn vader opvolgt als nieuwe groothertog, wordt María Teresa groothertogin-gemalin. Aanvankelijk blijft ze geliefd bij het volk, maar de kritiek stapelt zich langzaamaan op.

In 2020 spreekt de premier van Luxemburg zich uit tegen María Teresa. De groothertogin zou een groot deel van haar personeel hebben weggejaagd, meer belastinggeld gebruiken voor haar eigen website dan voor die van het hof zelf en er is een hoop gedoe over de toelage die de groothertogin krijgt voor haar liefdadigheidswerk.

Een groot deel van het volk blijft María Teresa wél steunen en zelf verdedigt ze haar rol als gemalin: “Je kunt je toch ook geen William zonder Kate voorstellen?”

Groothertog María Teresa en erfgroothertog Guillaume. Beeld: BrunoPress

Kleinzoon Charles

Naast elke groothertog staat een sterke vrouw, is een boodschap die María Teresa graag wil uitdragen. Ze heeft het zelfs al over de toekomstige echtgenote van haar kleinzoon, prins Charles (nu 1 jaar oud). “Ik hoop dat de vrouw van Charles, mijn kleinzoon en de toekomstige groothertog, zich bezig zal houden met moderne initiatieven, want ik heb de boel behoorlijk op de schop gegooid.”

María Teresa bij de doop van Charles. Beeld: BrunoPress

Bron: Vanity Fair FR | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws