Zijn je ogen slechter geworden? Dit zijn de mogelijke oorzaken

De oorzaak ligt misschien niet altijd voor de hand.

Lees ook

Ziet alles er wazig uit? Kun je dingen niet meer onderscheiden van elkaar en moet je vaak meerdere keren knipperen om te zien wie er naar je staat te zwaaien? Grote kans dat je ogen achteruit zijn gegaan. Dit zijn de mogelijke oorzaken!

1. Je kijkt te veel tv

Vroeger kregen we altijd te horen dat je niet te dicht bij de televisie mag zitten, want anders krijg je vierkante ogen. Ondertussen weten we wel beter. Toch kan te veel tv kijken alsnog je ogen beschadigen. Het is daarom belangrijk dat je regelmatig een pauze houdt. Enne, dat geldt ook voor het urenlang scrollen op je telefoon.

2. Je wrijft veel in je ogen

Make-up, wimpers die in je ogen prikken of droge ogen: alles kan een reden zijn waarom je veel in je ogen gaat wrijven. Hoe fijn het misschien ook voelt, kan dit veel schade aanbrengen op lang termijn. Zo kan de structuur van het hoornvlies verzwakken.

3. Je drinkt te veel koffie

Slecht nieuws voor de koffiedrinkers. Te veel caffeine heeft namelijk een ongunstig effect op je ogen. Zo kan het risico op glaucoom vergroten. Een van de meest voorkomende bijwerkingen van glaucoom is wazig zien en trillende ogen.

4. Je beschermt je ogen niet

Zorgeloos door de zon lopen zonder zonnebril is eigenlijk niet zo zorgeloos als het klinkt. Het kan namelijk veel schade brengen aan je ogen. Zo loop je een grote kans op staar, maculadegeneratie (AMD), pterygium en pinguecula.

Oh, en de zonnebril met sterkte? Er is een reden dat je deze hebt gekregen, dus draag hem ook vaker. Je ogen zullen je dankbaar zijn.

5. Je gebruikt oude make-up

Er staat een houdbaarheidsdatum op je make-up, maar vaak geven we daar geen gehoor aan. Toch kun je dit voortaan beter wel doen. Een oogontsteking ligt op de loer wanneer je oude mascara gebruikt. Op den duur wordt je mascaraborstel een bron van bacteriën en schimmels. Het gevolg is een rood, opgezwollen oog.

6. Je slaapt te weinig

We weten allemaal dat te weinig slaap kan zorgen voor wallen, jeukende- en droge ogen. Dit komt omdat slaap essentieel is om de oogspieren te laten ontspannen en te hydrateren. Iets wat heel belangrijk is als je de hele dag achter je telefoon of laptop hebt gezeten. Je kunt je dus wel voorstellen wat te weinig slaap met je ogen doet.

Bron: Woman and Home | Beeld: iStock, Brunopress

Laatste nieuws

Zie ook