Ook prinses Estelle mag straks trouwen met wie ze wil

Hiermee volgt ze prinses Amalia op.

Lees ook

Net als prinses Amalia, zit prinses Estelle op een dag op de troon. In Nederland deed de kroonprinses de afgelopen tijd een hoop stof opwaaien, nadat bekend werd dat Amalia wettelijk gezien niet zou mogen trouwen met iemand van hetzelfde geslacht. Dit nieuws trok ook over naar Zweden én België.

Trouwen met hetzelfde geslacht

In Nederland duurde het even voordat we antwoord kregen op de vraag of Amalia met iedereen mocht trouwen en daarbij het recht op de troon kon bewaren. De aanleiding was het boek Amalia, De Plicht Roept van Peter Rehwinkel. Hierin besprak Rehwinkel de stelling dat Amalia afstand zou moeten doen van de troon wanneer ze met een vrouw zou trouwen. De reden: omdat uit een huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht geen kinderen kunnen ontstaan, zou de wet dit niet toestaan voor royals. Mark Rutte maakte vorige week bekend dat prinses Amalia de troon niet hoeft op te geven als ze met een vrouw in het huwelijksbootje treedt.

In Zweden kwam dit nieuws ook naar buiten met dezelfde stelling, weliswaar voor prinses Estelle. Rijkmaarschalk Frederik Wersäll maakte woensdagavond tegen Aftonbladet bekend dat er geen reden is waarom een erfgenaam of regent van de troon niet met iemand van hetzelfde geslacht zou mogen trouwen zonder daarbij het recht op de troon te verliezen. Wel moet het toekomstige bruidspaar formeel toestemming vragen aan de regering. Volgens Wersäll kan dat ook gewoon voor huwelijken tussen mensen met hetzelfde geslacht.

Prinses Amalia wordt in december 18. Beeld: Brunopress

In België is prinses Elisabeth de volgende die de troon mag bestijgen. Naar aanleiding van het nieuws in Nederland bevestigde de Belgische premier Alexander De Croo dat ook Elisabeth gewoon koningin kan worden als ze met iemand van hetzelfde geslacht trouwt. Hij legt uit: “Een kroonprins of -prinses heeft op dat vlak dezelfde rechten als alle Belgen.”

De Belgische prinses Elisabeth wordt volgende week 20. Beeld: Brunopress

Het zal nog wel een paar jaar duren voordat we prinses Estelle zien trouwen. De dochter van kroonprinses Victoria en prins Daniel is nog maar 9 jaar oud en moet bovendien ook eerst haar moeder nog koningin zien worden. Amalia en Elisabeth zitten al in een heel andere levensfase – die van volwassenheid en voorbereiding op de troon. Prinses Amalia wordt in december 18 en de Belgische prinses viert volgende week haar 20e verjaardag.

LEES OOK

'Amalia mag trouwen met wie ze wil zonder de troon op te geven'

Bron: Vorsten.nl | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws

Zie ook