Japanse prinses Mako geeft jawoord aan Kei Komuro en zegt koninklijke titel vaarwel

Prinses Mako is eindelijk in het huwelijksbootje gestapt.

Vier jaar geleden verloofde de Japanse prinses Mako zich met Kei Komuro, een gewone burger. Nadat hun bruiloft meerdere keren werd uitgesteld, is het stel nu alsnog in het huwelijksbootje gestapt. Daarmee moet Mako afscheid nemen van haar titel als prinses.

Huwelijk uitgesteld

Even opfrissen: prinses Mako is de oudste dochter van prins Akishino en prinses Kiko en een kleindochter van keizer Akihito. Haar vriend Kei leerde ze in 2012 kennen toen ze allebei studeerden aan de International Christian University in Tokio. Hij vroeg haar na een jaar al ten huwelijk, maar pas in 2017 werd de verloving officieel aangekondigd (knap verborgen gehouden!).

Waarom de bruiloft dan keer op keer werd uitgesteld? Er lekte uit dat er geldproblemen waren binnen de familie van Kei (zijn moeder had geld geleend van haar ex voor de rechtenstudie van Kei, de ex eiste het terug) en om gezichtsverlies te voorkomen moest Mako geduldig wachten tot haar aanstaande schoonfamilie alles had opgelost en het minischandaaltje weer vergeten was door het publiek. De royal wedding werd doorgeschoven naar 2020, maar hé, we weten allemaal dat er dat jaar heel wat bruiloften in het water vielen. Zeven jaar na de stille verloving werd er opnieuw een streep gezet door de trouwdag.

Vaarwel keizerlijk leven

Vandaag, op 26 oktober, hebben de twee elkaar dan eindelijk het jawoord gegeven. Een groots feest was het niet. De ceremonie vond achter gesloten deuren plaats, zonder de Japanse keizerlijke tradities. Omdat Kei geen koninklijke titel heeft, betekent dat dat Mako ook vaarwel moet zeggen tegen haar keizerlijke familie wanneer ze met hem trouwt. Na de plechtigheid nam Mako meteen afscheid van haar ouders, kroonprins Akishinio, kroonprinses Kiko en jongere zus prinses Kako. Ook verloor Mako meteen na de bruiloft haar titel en positie in de keizerlijke familie én ziet ze af van een flink bedrag. Ze heeft recht op 150 miljoen yen (ruim 1 miljoen euro) van de regering, omdat ze door haar huwelijk moet afzien van haar titel en lidmaatschap van het keizershuis. Deze afkoopsom heeft ze afgeslagen. Een flinke prijs voor de liefde!

Volgens ingewijden zullen prinses Mako en Kei Komuro het keizerrijk achter zich laten en naar de Verenigde Staten verhuizen, waar manlief in een advocatenkantoor aan de slag gaat. De vader van prinses Mako heeft er ook vrede mee dat zijn dochter nu eindelijk uitvliegt, al weet hij dat niet heel overtuigend te brengen. “Als ze het echt willen, dan moet ik dat als ouder respecteren”, zo klonk het in Japanse media.

Laatste woorden

In een korte persconferentie voorgaand aan het huwelijk liet (toen nog prinses) Mako zich bitter uit over de hele situatie. Ze nam het de media kwalijk dat er veel fake news was verspreid over haar relatie (al laat ze niet weten waar ze precies op doelt) en laat weten dat ze aan alle ophef rondom haar keer op keer uitgestelde huwelijk een posttraumatische stressstoornis heeft overgehouden. Voor Kei heeft ze gelukkig wel een paar lieve woorden over. “Met hem wil ik een toekomst opbouwen. Er zullen nog meer obstakels zijn, maar als koppel gaan we die overwinnen. Ik had gewenst dat er vanuit het publiek meer steun voor onze relatie was.”

Bron: Vorsten, NU.nl | Beeld: Wikimedia Commons

Laatste nieuws