En dan zit je plots bij een kroonprinses in de klas: ‘Iedereen dacht, hoe moeten we daarmee omgaan?’

Een oud-studiegenoot vertelt over prinses Elisabeths tijd op de Militaire Academie.

Het afgelopen jaar zagen we prinses Elisabeth van België vaker kruipend door de modder in haar militaire uniform dan wuivend naar het publiek in een chic jurkje. Inmiddels heeft de kroonprinses haar jaar aan de Koninklijke Militaire School afgerond en is ze begonnen aan de universiteit van Oxford. Een oud-klasgenoot van de Militaire Academie vertelt over de bijzondere momenten die hij het afgelopen jaar met Elisabeth beleefde.

Militaire opleiding

De 20-jarige troonopvolgster is vorige maand begonnen aan de opleiding History & Politics aan het Lincoln College, onderdeel van de prestigieuze universiteit van Oxford. De studie duurt drie jaar, maar Elisabeth is het inmiddels wel gewend om lang weg te zijn van het paleis. Ze rondde haar middelbare school af op het Atlantic College in Wales, net als Alexia nu, en volgde daarna een jaar aan de Militaire Academie, waar ze 'Sociale en Militaire Wetenschappen' studeerde.

Maar bij die 'wetenschappen' kwamen ook heel wat praktijklessen kijken: omgaan met wapens, kaartlezen, vloeren schrobben en in volledige militaire uitrusting rondrennen behoorden allemaal tot het vakkenpakket. Daarnaast leerde ze over militaire grondvorming, psychologie, sociologie en geschiedenis. Geen verkeerde basis voor iemand die naast future queen ook de toekomstige opperbevelhebber van de Belgische strijdkrachten is.

Beeld: Brunopress

Toekomstige koningin

Oud-klasgenoot Alexander Van den Meerssche zat vorig jaar bij de kroonprinses in de klas en dat was aan het begin even wennen. De studenten zaten immers naast de toekomstige koningin in de schoolbanken. “Iedereen dacht, hoe moeten we daarmee omgaan?” Gelukkig waren Elisabeth's klasgenoten al snel vergeten wie ze voor zich hadden. “Ze was goed in de groep betrokken. We deden alles samen en het was niet dat we haar een andere taak gaven, omdat ze de koningin wordt”, legt Alexander uit.

“We konden op elkaar rekenen en elkaar helpen waar nodig. Het was gewoon een goede groepsgeest”, gaat hij verder. Alexander vindt het jammer dat Elisabeth maar één jaar aan de academie heeft gestudeerd, “Na de lessen stonden we soms te praten met zijn allen. Heel ontspannen en spontaan en ze babbelde zelf ook veel. Het was een supertoffe meid.”

Niveau

Ook een oud-docent van de kroonprinses, Isabel van Havermaet, is zeer te spreken over Elisabeth. “Voor ons heeft ze in dat jaar getoond wat ze moest tonen. Ze heeft het niveau van andere leerlingen gehaald en dat is al een goede stap. (..) Ik heb er alle vertrouwen in voor de toekomst”, vertelt de docente.

Gisteren blies prinses Elisabeth alweer twintig kaarsjes uit. Haar klasgenoten feliciteerden de toekomstige koningin en hopen haar snel weer te zien. “We hopen elkaar na de coronaperiode weer te kunnen zien, zodat we erop kunnen proosten.”

Beeld: Brunopress

Bron: HLN | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws