Waarom de Queen nooit zal opstappen

Er zijn twee belangrijke redenen voor.

De eeuwige kroonprins van Engeland, prins Charles, wordt naar verwachting koning als zijn moeder, Queen Elizabeth, overlijdt. Prins Charles staat dus in de wacht, al sinds 1952. Of de Queen eerder zal aftreden zodat haar zoon het stokje kan overnemen, nu ze met haar gezondheid worstelt? Waarschijnlijk niet, en wel om deze redenen.

Jubileum

Queen Elizabeth is de langst regerende vorstin ooit in Engeland. Geen andere troonopvolger heeft zo lang moeten wachten om het stokje over te kunnen nemen. En ondanks dat de Queen dit jaar al 95 is geworden, lijkt het er niet op dat ze haar troon binnenkort zal afstaan aan prins Charles.

De vraag of de koningin binnenkort zal opstappen doet sinds vorige week de ronde weer binnen de koninklijke muren. De Queen is namelijk even met verplicht verlof van haar koninklijke taken, omdat ze vorige week nog een bezoek bracht aan het ziekenhuis en het even iets minder gaat met haar gezondheid. Ondanks alles is Elizabeth nog steeds even toegewijd aan haar koninklijke rol als altijd. Er staan nog steeds afspraken in haar agenda en haar 70-jarige jubileum voor volgend jaar is al in voorbereiding.

Troonsafstand

Ze zal daarom naar alle waarschijnlijkheid binnenkort niet besluiten om af te treden en dat heeft met een aantal dingen te maken. Ten eerste is troonafstand niet gebruikelijk in de Britse koninklijke familie. Dit komt vooral omdat de laatste abdicatie een constitutionele crisis veroorzaakte.

Koning Edward VIII deed in 1936 afstand van de troon, minder dan een jaar na zijn troonbestijging. De had zijn pijlen gericht op een huwelijk met Wallis Simpson, een Amerikaanse vrouw die al twee keer was gescheiden. Dat huwelijk kon destijds niet rekenen op de goedkeuring van de kerk en van een groot deel van het volk, omdat velen echtscheiding in die tijd nog afkeurden. De mislukte goedkeuring van zijn liefdespartner leidde er uiteindelijk toe dat Edward zich uit het koninklijke leven terugtrok. Dat besluit zorgde voor een flinke chaos in de koninklijke familie. Prins Albert werd onverwachts in de koninklijke rol geduwd en omgetoverd tot koning George VI. Dit betekende automatisch dat zijn oudste dochter, prinses Elizabeth, de volgende troonopvolger zou worden. Tegen wil en dank…

Deze omwenteling en negatieve associatie met troonafstand die de koninklijke familie in het verleden heeft meegemaakt, is waarschijnlijk een van de redenen waarom de koningin zelf nooit ineens zal aftreden.

Prince Charles en Queen Elizabeth. Beeld: Brunopress

Koninklijke plicht

Een andere reden waarom de Queen nooit zal opstappen, is dat ze al haar hele leven aan de koninklijke plicht heeft gewijd toen ze de troon besteeg. “Ik verklaar u allen dat mijn hele leven, of het nu lang of kort zal zijn, gewijd zal zijn aan uw dienst en aan de dienst van onze grote keizerlijke familie waartoe wij allen behoren”, zei ze bij haar troonbestijging in 1952.

Koninklijke historicus Hugo Vickers vertelde aan Guardian eerder dit jaar: “Een van de belangrijkste redenen waarom de koningin absoluut geen troonsafstand zal doen, is dat zij, in tegenstelling tot andere Europese vorsten, een gezalfde koningin is. En als je een gezalfde koningin bent, doe je geen troonsafstand.” Aha!

Bron: Express | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws