Goodieboxes, freebies en gesponsorde tiara’s: deze royals zijn dol op gratis

'Rekening? Welke rekening?'

Lees ook

Van prins Bernhard weten we het wel. Maar ook andere royals zijn gek op gratis. Ondanks riante uitkeringen, huizen als paleizen en belastingvoordeeltjes staan ze vooraan als er ijsjes worden uitgedeeld, schrijft Ella Vermeulen in de nieuwste Beau Monde.

‘Rekening? Welke rekening?’

Sommige royals die wat lager in de hiërarchie staan, zijn notoir schaamteloos als het om financiële meevallertjes gaat. Uitgebreid uit eten gaan in een restaurant (kuch-Keizerskroon-kuch) en dan zonder te betalen het pand verlaten, bijvoorbeeld. Dit in de hoop dat de royal aanwezigheid iedereen genoeg van de leg heeft gebracht om de rekening te vergeten, dan wel te verscheuren. Bij een herinnering kun je altijd nog roepen dat ’ie gewoon kan worden opgestuurd. Nog eentje: een uitnodiging voor een modeshow accepteren, maar dan wel drie jurken eisen ‘om de designer te ondersteunen’ en die dan vervolgens nooit meer terugbrengen, zoals wel gebruikelijk is in fashionland.

‘En een doosje voor thuis’

Sarah Ferguson, hertogin van York, is hier ijzersterk in. Van Fergie is bekend dat ze heel slecht is met geld: ze wist tot twee keer toe miljoenenschulden te creëren. Tegelijk is ze ook heel goed met geld, in de vorm van freebies scoren. Sarah gaat nog naar de opening van een koelkast en weet aan het einde van een event altijd extra goodiebags voor haar dochters, prinsessen Beatrice en Eugenie, te ritselen. Die hosselt ze niet zelf bij elkaar, een getormenteerde assistent moet dat regelen en ongezien in de auto zien te krijgen zodat er geen belastend bewijsmateriaal is, vastgelegd door een vermaledijde fotograaf. Soms gaat er zelfs een doosje champagne mee voor thuis, uit de voorraad van de organisator.

Sarah Ferguson. Beeld: BrunoPress

Gratis tiara? Check!

Ook in Denemarken kunnen ze er wat van: zowel kroonprinses Mary van Denemarken als haar schoonzus prinses Marie hebben de kans gezien om een goede deal met juweliers te sluiten. Koningin Margrethe van Denemarken heeft een schatkamer vol tiara’s, maar is uitermate knieperig in het uitlenen: HM is graag zelf het stralende middelpunt. Zelfs Mary’s trouwtiara was een ielig dingetje, niet echt wat je verwacht voor een aanstaande koningin. Later kocht ze er op een veiling een Edwardiaans exemplaar bij dat zowel als ketting en als tiara kan worden gedragen, maar ook dat is geen showstopper.

Om toch eens een beetje spektakel te kunnen bieden bij een staatsbezoek sloot ze een discrete deal met Deens juwelenhuis Ole Lynggaard. Designer Charlotte Lynggaard maakte voor Mary de Midnight Tiara, een moderne droom met 31 diamanten en ‘bessen’ van maanstenen, tussen blaadjes in geel en witgoud. Die lijken op die van de Australische acacia, als knipoog naar de roots van de kroonprinses. De tiara, inmiddels uitgebreid met oorbellen en een broche, is nog altijd eigendom van Ole Lynggaard, maar Mary mag ’m exclusief dragen als ze eens een feestje voor volk en vaderland heeft. Dat scheelt toch weer 300.000 euro, want dat is de waarde waarop het juweeltje wordt geschat.

Prinses Mary met haar gratis tiara. Beeld: BrunoPress

Benieuwd welke royals nog meer leuke dealtjes binnenhalen en graag flonkeren op andermans kosten? Het volledige artikel lees je in de nieuwste Beau Monde, nu in de winkels en verkrijgbaar online via deze link.

Bron: Ella Vermeulen | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws

Zie ook