Sweet Sixteen! Het stralende jaar van prinses Leonor

Feest in Spanje en in Wales!

Happy birthday! Leonor, prinses van Asturië en eerste in de lijn van de Spaanse troonopvolging, blaast vandaag zestien kaarsjes uit. We blikken terug op een jaar waarin de prinses zich ontpopte van schuchtere tiener tot een zichtbare future queen.

Prinses Leonor mag dan wel haar sweet sixteen vieren, haar leven lijkt soms al bijzonder veel op dat van een volwassen royal. Speeches geven, in haar uppie werkbezoeken afleggen of haar ouders dag na dag vergezellen: de jarige prinses is er al goed bekend mee.

Beeld: BrunoPress

Aangezien haar ouders niet mateloos populair zijn in Spanje, is het vaak aan Leonor en haar jongere zusje Sofía om de monarchie weer wat sjeu te geven.

Beeld: BrunoPress

Aan de steeds grotere zichtbaarheid van Leonor leek even een einde te komen toen het hof aankondigde dat ze – net als 'onze Alexia' – haar middelbare school af zou maken aan het UWC Atlantic College in Wales. Een grote stap voor Leonor, die altijd behoorlijk onafscheidelijk was van haar zusje en bovendien on a mission was om de harten van het Spaanse volk voor zich te winnen.

Beeld: BrunoPress

Maar de Britse kostschool biedt de troonopvolgster wél de kans om te proeven van een leven buiten het paleis. 'Een prinses is daar een doodgewoon persoon', zegt een oud-leerlinge over de school. Leonor hoeft geen speciale behandeling te verwachten, maar kan er wel een groot internationaal netwerk opbouwen, anoniem feesten en heel veel ervaringen opdoen. We gunnen het Leonor van harte, omdat ze er al een aantal serieuze tienerjaren op heeft zitten en ook in de toekomst niet alle vrijheid zal hebben om te doen wat ze wil…

Beeld: BrunoPress

Maar ook in Wales is er geen ontsnapping aan: de plicht haalde prinses Leonor nog vóór de herfstvakantie terug naar Spanje om, jawel, weer een handjevol speeches te geven. Inmiddels vol zelfvertrouwen.

Beeld: ProShots

En zo verkeerd was die verplichte terugkomst nog niet, want het betekent dat prinses Leonor vandaag haar verjaardag kan vieren met haar familie voordat ze weer terugvliegt naar Wales. Koningin Letizia zou haar agenda de hele week zo leeg mogelijk hebben gehouden om tijd door te brengen met haar oudste dochter. Komende week kan ze het nog eens vieren met haar klasgenoten in Wales. Ze heeft het er naar haar zin, liet ze vorige week weten aan een Spaanse krant. Al mist ze wel het eten uit haar thuisland. “Maar waar kun je dan ook beter eten dan in Spanje? Dat is onmogelijk!” vulde koning Felipe aan.

Beeld: BrunoPress

Ondanks haar schooltijd in het buitenland is prinses Leonor dus nog zeker niet uit de schijnwerpers verdwenen. Integendeel! Ze lijkt te groeien in haar rol en we verwachten haar komend jaar nog veel te zien.

Van harte, Leonor, en geniet vooral van het Spaanse eten vandaag!

Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws