Een steeds grotere rol voor toekomstige koninginnen Camilla en Kate

Dat de Queen vaker en langer rust moet nemen, heeft gevolgen voor de hele royal family.

Lees ook

Wie neemt de werkzaamheden van Queen Elizabeth over terwijl zij rust houdt? Hoewel ze niet opgenomen zijn in het officiële draaiboek, ligt er ongetwijfeld een grote rol klaar voor toekomstig koningin-gemalinnen Camilla en Kate.

Troonopvolgers

Aftreden? Dat is geen optie voor Queen Elizabeth. Zelfs als haar gezondheid haar in de steek laat, zal ze dé koningin blijven. Haar werkzaamheden worden dan overgenomen door de zogenoemde Counsellors of State. Volgens de wet zijn dat de eerste vier mensen in de lijn van de troonopvolging die meer dan 21 jaar oud zijn. Dat zijn momenteel prins Charles, prins William, prins Harry en prins Andrew.

Een kléin probleempje voor de royals, want prins Harry heeft een nieuw leven in Amerika opgebouwd en zich teruggetrokken als senior royal. Prins Andrew heeft zich daarnaast teruggetrokken vanwege zijn Epstein-schandaal (en lopende rechtszaak) en vervult ook geen koninklijke taken meer. Maar dat betekent niet dat Charles en William er alleen voor hoeven te staan. Volgens royaltykenners zou het zomaar kunnen dat Camilla, de hertogin van Cornwall, óók tot Counsellor of State wordt benoemd.

Plan C

“De Counsellors of State zijn eigenlijk een plan B, maar wat gebeurt er als het plan B niet ideaal is?” vraagt dr. Craig Prescott, expert op het gebied van de Britse grondwet, zich af. “De Queen kan misschien de hertogin van Cornwall toevoegen aan het rijtje. Zij wordt hoe dan ook Counsellor of State wanneer Charles de troon bestijgt. Of ze gaan verder de lijn van de troonopvolging af en voegen prinses Beatrice en prinses Eugenie toe. Ook kunnen ze andere familieleden op de lijst zetten, zoals prinses Anne of prins Edward.”

Camilla & Kate

Hertoginnen Camilla en Kate worden steeds zichtbaarder op het koninklijke toneel de laatste jaren. En hoewel Camilla straks misschien ook wettelijk gezien een stukje belangrijker wordt binnen de royal family, staan beide Duchesses nu voor een grote uitdaging.

Zo zullen ze hun echtgenoten, prins Charles en prins William, deze week vergezellen naar de COP26 in Glasgow. Eigenlijk zou Queen Elizabeth bij deze belangrijke klimaattop aanwezig zijn, maar zij moet langer rust houden op doktersadvies.

“Beide vrouwen staan nu voor de grootste diplomatieke uitdaging die ze ooit hebben gehad tijdens de grootste bijeenkomst van wereldleiders die het Verenigd Koninkrijk ooit heeft gekend”, schrijft royaltyreporter Natalie Oliveri over Camilla en Kate. “Het gaat niet over hen, maar over de grote namen die zij moeten ontvangen in de afwezigheid van Hare Majesteit. Iedereen verwacht dat de hertoginnen daarin zullen uitblinken. Maar kunnen ze laten zien dat het VK nog altijd diplomatieke macht heeft zonder de echte ster van de show?”

Hertogin Kate, prins William, hertogin Camilla en prins Charles bij de première van No Time To Die, september 2021. Beeld: BrunoPress

Bron: 9Honey | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws

Zie ook