Dit is de verdrietige reden waarom prinses Victoria haar haar altijd vast draagt

De Zweedse kroonprinses lijdt aan een heftige aandoening.

Kroonprinses Victoria van Zweden verbaast keer op keer weer met haar prachtige mantelpakken en sprookjesachtige jurken. Elke look maakt ze compleet met een lage knot of staart. De reden waarom de Zweedse prinses haar haar altijd vast draagt, is helaas erg verdrietig.

Prosopagnosie

De reden waarom kroonprinses Victoria haar lokken zelden los draagt, is omdat ze lijdt aan prosopagnosie. Deze aandoening, ook wel gezichtsblindheid genoemd, zorgt ervoor dat je geen gezichten meer kunt herkennen – soms zelfs je eigen gezicht niet.

In een interview met het Zweedse tijdschrift Foraldrakraft vertelt de kroonprinses dat ze in 2008 gediagnosticeerd werd met de aandoening. “Ik vind het heel moeilijk om namen en gezichten te onthouden. Dat is voor mij een groot probleem, aangezien ik natuurlijk heel veel mensen ontmoet. Ik doe heel erg mijn best om namen en gezichten te onthouden, maar ze blijven gewoon niet hangen”, aldus Victoria. Door haar haar vast te dragen, zal het voor haar makkelijker zijn om haar eigen gezicht te herkennen in de spiegel.

Mensen herkennen

Volgens het Nederlands Herseninstituut heeft zo'n één op de vijftig mensen last van prosopagnosie, wat betekent dat bijna 350.000 Nederlanders met deze aandoening leven. Volgens de Britse gezondheidsdienst NHS zijn er twee verschillende vormen van gezichtsblindheid. Zo kun je er al sinds je geboorte last van hebben, maar het kan ook optreden na hersenschade, door bijvoorbeeld een beroerte of een hoofdwond.

Als kroonprinses ontmoet je elke dag weer talloze mensen, bekenden en onbekenden. Hoe gaat Victoria hier mee om? “Mensen kunnen alternatieve strategieën gebruiken om mensen te herkennen, zoals het onthouden van de manier waarop ze lopen, hun kapsel, stem of kleding”, aldus de NHS. Helaas werkt dit natuurlijk niet altijd, vooral wanneer je mensen in een andere setting ontmoet of niet vaak ziet.

Bron: Hello! | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws