Waarom prins Harry binnenkort nog een koninklijke functie kan verliezen

De eer zou dan doorgaan naar zijn nichtje Beatrice.

Het vertrek van prins Harry naar de Verenigde Staten schijnt een hoofdpijndossier te zijn voor het paleis. Terwijl er een grote rol voor Harry klaarligt, is de kans juist groot dat hij nóg een stapje terug moet doen.

Koninklijke banden

Toen prins Harry en Meghan Markle vorig jaar opstapten als senior royals, moesten ze hun 'Koninklijke Hoogheid'-titels inleveren. Aan het begin van dit jaar moesten de hertog en hertogin van Sussex (die titel hebben ze nog wel!) ook hun beschermheerschappen opgeven. Toch heeft prins Harry, als zoon van de toekomstige koning, nog altijd een aantal koninklijke verplichtingen. Al moet hij een bijzondere taak binnenkort misschien doorgeven aan prinses Beatrice, zo klinken de geruchten.

Invallers

Prins Harry is officieel nog altijd Counsellor of State – een rol die komende tijd steeds belangrijker kan worden. Deze 'counsellors' zijn eigenlijk de invallers van Queen Elizabeth wanneer zij vanwege ziekte of een (buitenlandse) reis zelf niet aanwezig kan zijn, zoals eerder deze week gebeurde bij de COP26. Volgens de wet zijn de Counsellors of State de eerste vier volwassenen in de lijn van de Britse troonopvolging. Prins Harry staat daar dus ook tussen, samen met prins Charles, prins William en prins Andrew. En dat zorgt voor wat gedoe binnen de paleismuren. Van de officiële invallers zijn er maar twee die echt hun gezicht kunnen laten zien. Prins Harry woont simpelweg te ver weg van het koninkrijk om de Queen te vertegenwoordigen, en Andrew heeft zoveel schandalen op zijn naam staan dat hij ook toegezegd heeft geen royal duties meer te vervullen.

Prinses Beatrice

“Het opvullen van de gaten die prins Harry heeft achtergelaten is een grondwettelijk hoofdpijndossier', schrijft The Express. Het feit dat Harry in Amerika woont, maakt het echter een stukje makkelijker. “Een Counsellor die niet woonachtig is in het Verenigd Koninkrijk komt niet in aanmerking, dus dat sluit Harry uit”, verklaart hoogleraar Vernon Bogdanor, expert op het gebied van de wetten rondom de royals. “De volgende volwassene in de lijn van de troonopvolging is prinses Beatrice.” En laat Bea nou net met ouderschapsverlof zijn…

Prinses Beatrice. Beeld: BrunoPress

Maar het is niet alleen zoeken naar een vervanger voor invaller Harry. Wat als het plekje van prins Andrew wordt doorgegeven? Dan zou volgens de lijn van de troonopvolging prinses Eugenie óók Counsellor worden. Paleisbronnen zouden echter zeggen dat het hof iemand anders op het oog heeft om Andrew te vervangen: Camilla, de hertogin van Cornwall. Hoewel zij geen troonopvolgster is, is ze wel de toekomstige koningin-gemalin. Bovendien is ze toch al vaak met prins Charles op pad. Ook wordt gefluisterd dat hertogin Kate promotie kan maken, al geldt voor haar hetzelfde verhaal en zou het weer een flinke wettelijke uitdaging kunnen zijn. De hoop is gericht op een spoedig herstel van de Queen!

Bron: Marie Claire UK | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws