Waarom we zo dol zijn op gewone burgers die met royals trouwen

Een echt sprookje over doodnormale meisjes die een prins tegen het lijf lopen.

Lees ook

In vervlogen tijden konden jonge prinsen en prinsessen alleen uit een handjevol net zo koninklijke of adellijke huwelijkskandidaten kiezen. Dat is inmiddels behoorlijk veranderd: welke Europese prins loopt er nou níet met een burgermeisje aan zijn arm? Toch blijf het ons fascineren, de 'gewone mensen' die door een spectaculaire bruiloft een Koninklijke Hoogheid worden.

Royal fairy tale

Soms lijkt het allemaal regelrecht uit een sprookje te komen. Zomaar een meisje dat verliefd wordt op een echte prins, de roddelende pers en Boze Schoonfamilie moet zien te weerstaan om uiteindelijk met een tiara op haar hoofd de liefde van haar leven te trouwen en zélf een prinses te worden. Elk koninklijk liefdesverhaal is doorspekt van sprookjesachtige elementen: tiara's, paleizen, prinsessenjurken, koetsjes en altijd een paar slechteriken die de hele droom in duigen willen laten vallen. Maar we worden er juist zo door gegrepen omdat het geen fairy tale is: de royal weddings laten zien dat het iedereen kan overkomen.

Mary en Frederik. Beeld: BrunoPress

Je hoeft niet eens in een koninkrijk te wonen om een prins aan de haak te slaan. Neem nou de Australische Mary, wier royal romance met de Deense kroonprins in een pub in Syndey begon. Of Máxima, een in New York wonende Argentijnse die in Spanje viel voor een Nederlandse prins. Of meer recentelijk Meghan Markle, een Amerikaanse actrice uit Canada voor wie een blind date in Londen haar hele leven veranderde. Hoewel het nog altijd onwaarschijnlijk is dat je een echte prins op een wit paard tegenkomt, hebben we de afgelopen jaren vaak genoeg gezien dat het echt mogelijk is.

Niet zonder slag of stoot

Maar waar in sprookjes het koninklijk huwelijk de happy ending van het verhaal is, is het in het echte leven vaak nog maar het begin. Veel burgers die verheven werden tot Koninklijke Hoogheid, hebben al hun schepen achter zich moeten verbanden om aan hun nieuwe rol te beginnen. Prinses Mette-Marit van Noorwegen en prinses Sofia van Zweden moesten keer op keer herhalen dat hun wilde, pre-royal jaren toch echt achter zich lagen. Koningin Letizia liet alle foto's van haar eerste bruiloft vernietigen toen ze haar verloving met een Spaanse prins aankondigde. Koningin Máxima moest stug blijven beweren dat haar vader van niets had geweten. Prinses Mako nam onlangs afscheid van haar hele keizerlijke familie omdat ze met een 'gewone jongen' trouwde. En zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Kate Middleton en prins William. Beeld: BrunoPress

Een sprookje dat tot leven komt, een feestje waarvoor iedereen is uitgenodigd: royal weddings hebben iets onweerstaanbaars. “Het is alsof je even wegvlucht van de werkelijkheid”, legt psycholoog Jo Hemmings uit. “Net zoals met soaps, maar dan met klasse en met stijl.”

Bron: 9Honey | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws

Zie ook