Nog een grote tegenslag voor ex-prinses Mako

De Japanse royals delen droevig nieuws.

In de week nadat de Japanse prinses Mako haar titel, familie en land vaarwel moest zeggen, kreeg het gezin slecht nieuws te horen.

Droevig nieuws

Vorige week gaf prinses Mako, na jaren uitstel, het jawoord aan haar Kei Komuro. Haar huwelijk met een burger betekende voor Mako dat ze afscheid moest nemen van haar prinsessentitel, officieel afscheid moest nemen van haar keizerlijke familie én bovendien haar thuisland moest verlaten, omdat Kei zijn dromen na wil jagen in de Verenigde Staten. Dat is al een flinke prijs die je voor de liefde betaalt, maar nu blijkt dat Mako afgelopen tijd nog meer op haar bordje had.

Vlak voor het spraakmakende huwelijk werd namelijk de opa van (toen nog prinses) Mako en haar zus, prinses Kako, opgenomen in het ziekenhuis. Deze week is hij overleden, zo melden Japanse media nu. Wat het extra droevig maakt, is dat Mako dus net haar familie heeft moeten verlaten.

Opa Kawashima

Tatsuhiko Kawashima, de opa van Mako, Kako en hun broertje prins Hisahito, was zelf niet van keizerlijke afkomst. Hij was hoogleraar economie en werkte onder andere in het Amerikaanse Pennsylvania, het Oostenrijkse Laxenburg en het Japanse Tokyo. Zijn dochter Kiko werd verheven tot Keizerlijke Hoogheid en prinses toen ze met prins Akishino, de tweede zoon van de Japanse keizer trouwde. Het was destijds erg bijzonder dat een prins met een burgermeisje trouwde – en ook het huwelijk van Tatsuhiko's kleindochter Mako met een burger leidde vorige week nog tot veel ophef.

Nieuw leven

Het is een verdrietig begin van Mako's nieuwe leven, ver van haar familie. Het pasgetrouwde stel is verhuisd naar New York, waar Kei aan de slag kan als advocaat. Hoewel je daar natuurlijk een leuk bedrag mee kunt verdienen, is NYC wel meteen een van de duurste steden ter wereld om een huisje te huren. Lokale media laten weten dat Mako en Kei in een studio-appartement gaan wonen. Een flatje van één kamer dus. Een behoorlijk verschil met het paleis dat de ex-prinses net achter zich heeft gelaten.

Daarnaast moeten de Komuro's beginnen aan de stapels papierwerk om in de VS te mogen wonen. Mako moet daarom ook snel op zoek naar een baan. Gelukkig heeft ze een diploma op zak (ze studeerde Kunst en Cultureel Erfgoed) en zou ze al hebben aangeklopt bij meerdere musea in New York, waar ze als curator aan de slag zou kunnen gaan. Een rustig leventje, zonder royal privileges maar ook zonder media-aandacht: het is precies wat Kei en Mako willen nadat hun relatie in Japan flink werd bekritiseerd. Dat haar opa zo snel na haar vertrek zou overlijden, had Mako misschien niet aan zien komen. Maar dat het verlaten van de royal family niet makkelijk zou zijn, wist ze wel. “We beginnen aan een nieuw leven”, verklaarde Mako tijdens een persconferentie. “Ik weet zeker dat we uitdagingen tegen zullen komen. Maar zoals ik tot nu toe heb gedaan, wil ik mijn krachten bundelen met Kei en zij aan zij met hem lopen.”

Bron: Paris Match | Beeld: ProShots

Laatste nieuws